Hlavní obsah

Tlustý chce snížit schodek rozpočtu prodejem akcií ČEZ

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Deficit státního rozpočtu na příští rok, který ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) navrhne vládě ve výši 119 miliard korun, by se mohl podstatně snížit prodejem 16 procent akcií elektrárenské společnosti ČEZ přes kapitálový trh. Shodla se na tom v neděli na svém zasedání tripartita.

Článek

Tlustý novinářům potvrdil, že návrh rozpočtu i záměr prodat část akcií ČEZ přeloží vládě ke schválení na jejím dnešním mimořádném zasedání. Pokud to ministři podpoří, mohl by se chystaný rozpočet dostat na původní deficit 88 miliard, který navrhovala vláda Jiřího Paroubka.

S prodejem by se podle Tlustého mělo začít už v první polovině příštího roku. Stát má nyní v ČEZ podíl 67,6 procenta. Hodnota 16 procent akcií by se podle jejich současného kurzu na burze pohybovala okolo 77 miliard korun.

Na otázku Práva, zda se budou krátit výdaje na rozvoj dopravní infrastruktury, odpověděl Tlustý: "Výnosy z prodeje ČEZ mají právě umožnit, aby se výstavba dálnic nemusela omezovat."

Jednání tripartity řídil místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Prohlásil, že Topolánkova vláda má nulový prostor s rozpočtem něco zásadního udělat, protože vládne teprve pár týdnů. "Navíc je návrh státního rozpočtu sestaven za naprosto ojedinělé exploze sociálních výdajů. Ty novou legislativou, jež vznikla předvolebním populismem soc. dem. a parlamentu, stoupnou v příštím roce o 48 miliard korun nad původně uvažovaný rozpočtový rámec," připomněl Nečas.

I za této situace trvají odbory na výrazném růstu platů ve veřejném sektoru. "Pro nás není prioritou, jestli bude schodek státního rozpočtu v příštím roce 88, nebo 119 miliard korun. Pro žádnou skupinu zaměstnanců však nelze připustit propad reálných příjmů. Platy ve veřejném sektoru by měly růst podobně jako v podnikatelské sféře, tedy zhruba o sedm procent," uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám