Hlavní obsah

MF: Dluh veřejných financí vzrostl na 1,3 biliónu korun

– PRAHA

Dluh veřejných financí vzrostl k 11. září na 1,3 biliónu korun. Uvádí to inzeráty, který v pátek uveřejnilo ministerstvo financí (MF) v tisku. Loni vzrostl veřejný dluh o 46,2 miliardy korun na 901,3 miliardy korun. Veřejný dluh je dluh vlády, zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a rozpočtů krajů a obcí.

Článek

"Jde nám o to, abychom tyto pravdivé a nezkreslené informace nezprostředkovaně dostali k občanům ČR. Na základě auditu státního rozpočtu jsme zjistili, že jeho návrh nebyl vládou Jiřího Paroubka sestaven v souladu se závaznými rozpočtovými pravidly a zejména v oblasti výdajů nerespektoval rámce, které si vláda sama stanovila. Informace o tom, že Česká republika už letos nesplní tzv. Konvergenční program pro přístup k euru, je velmi důležitá a mám pocit, že by se jí veřejnost měla dozvědět," uvedl ministr financí Vlastimil Tlustý v tiskové zprávě.

"V dnešní situaci, kdy jsme i z pohledu zahraničí kvůli situaci v Maďarsku vnímáni jako nestabilní region, může podobný kritický stav veřejných rozpočtů přinést dalekosáhlé důsledky. O tomto riziku by občané měli vědět. A také by měli vědět, že je nezbytné přistoupit k opravdovým reformám, na nichž se budou podílet všechny politické strany," řekl dále Vlastimil Tlustý.

"Náklady na zveřejnění inzerátů činí 816 090 Kč. Finanční prostředky byly vyčleněny z rozpočtu kabinetu ministra financí na letošní rok a budou nahrazeny v plné výši úsporami, které budou navrženy na základě auditu hospodaření Ministerstva financí ČR, " uvedlo ministerstvo financí na svých stránkách.

Analytici tvrdí, že MF do dluhu započítalo i potenciální ztráty

Výše veřejného dluhu, který prostřednictvím inzerátů v tisku zveřejnilo ministerstvo financí, není spočítána podle metodiky Evropské unie. Shodují se na tom analytici. Podle nich je současný veřejný dluh ve srovnání s okolními zeměmi relativně nízký a stabilizovaný, nebezpečí ekonomové vidí spíše do budoucna v možnému rychlému růstu dluhu.

Podle maastrichtských kritérií, jejichž plnění je důležité pro přijetí jednotné evropské měny, by veřejný dluh neměl přesáhnout 60 procent HDP. Česká republika měla ke konci loňského roku veřejný dluh ve výši 30,5 procenta HDP.

Podle analytiků dospělo ministerstvo financí k dluhu 1,3 biliónu korun tím, že do něj započetlo i všechny budoucí potenciální závazky státu, tedy například ekologické nebo z prohraných arbitráží.

ČSSD se proti inzerátu ohradila

ČSSD pokládá inzeráty za zneužití financí státu k politické propagandě ODS. "Financování takové inzerce s politickým obsahem z prostředků státního rozpočtu je podle našeho názoru v rozporu s rozpočtovými pravidly. Obsah inzerce hrubě zkresluje situaci při přípravě státního rozpočtu na rok 2007 a vytváří vládě alibi pro předložení rozpočtu s nepřijatelně vysokým deficitem," uvádí se v prohlášení ČSSD.

Nový ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) stav veřejných financí kritizuje a za viníka označuje předchozí vlády ČSSD. V inzerátu stojí, že ministerstvo financí letos v dubnu, tedy ještě za sociálně demokratického ministra Bohuslava Sobotky, připravilo návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítal se schodkem 173,5 miliardy korun, vláda ho však záměrně před volbami neprojednala.

MF dále tvrdí, že po šesti týdnech od voleb navrhla vláda Jiřího Paroubka rozpočet, který byl v rozporu se schválenými rozpočtovými pravidly. "Návrh rozpočtu (se schodkem 173,5 mld) pro rok 2007 tedy nevycházel z platných zákonů České republiky. Jedná se o úmyslné zkreslení možného deficitu státních financí," uvedlo ministerstvo.

ČSSD: nezatajovali jsme informace o vývoji veřejných rozpočtů

Obvinění ze zkreslování, či zatajování situace o vývoji veřejných rozpočtů ČSSD odmítá. "Žádný z rozpočtových údajů uváděných ministerstvem nebyl za vlády ČSSD zkreslován, či upravován," uvádí se dále v prohlášení ČSSD. Sociální demokraté odmítají škrty sociálních výdajů, které navrhují členové expertního týmu ministra Tlustého. Tvrdí také, že jsou připravení o rozpočtu s ODS jednat. Ta podle nich ale jednat nechce a využívá "zkreslující propagandistické kroky".

Pokud vše schválí vláda i parlament, je podle MF možné zredukovat výchozí schodek 173,5 miliardy až do rozmezí mezi 101 až 127,6 miliardy korun. V kompetenci vlády je možné snížit schodek na 142,4 miliardy, parlament může snížit až na 115,4 miliardy korun. Pomocí dalších opatření vlády je možné omezit vtěsnat schodek do uvedeného rozmezí 101 až 127,6 miliardy korun.

Exministr financí Sobotka tento týden obvinil ODS, že záměrně nepravdivě popisuje a zkresluje skutečný stav veřejných rozpočtů s cílem připravit si půdu pro nezodpovědnou politiku vysokých rozpočtových deficitů. [celá zpráva] Tlustý podle něj chce vyvolat poptávku po velké privatizaci. Tou by mohl být jeho návrh na privatizaci 16 procent státního podílu ve společnosti ČEZ. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Tlustý žádá Zemana o podporu rozpočtu

Ministr financí Vlastimil Tlustý se krátce poté, co v pondělí zveřejnil výsledky auditu rozpočtu na příští rok, sešel s bývalým premiérem Milošem Zemanem.

Vláda chce prodat část ČEZu

Vláda chce prodat 16 procent akcií energetické společnosti ČEZ přes pražskou burzu. Tím se chce zbavit asi čtvrtiny svého podílu, který ve firmě vlastní....

Výběr článků

Načítám