"Novela hygienické vyhlášky pro restauratéry přinese českým podnikatelům výrazné škrty v požadavcích na vybavení jejich provozoven," řekl ve čtvrtek novinářům Říman, podle kterého by nová vyhláška měla zrovnoprávnit české restauratéry s jejich kolegy v ostatních evropských zemích.

"Z vyhlášky zmizí například požadavky na stavební úpravy, které definovaly nutnost zvláštních místností například pro sklady brambor nebo úpravny masa," uvedl Říman. Novela podle něj odpovídá všem požadavkům EU, zároveň ale nesvazuje podnikatelům ruce více, než je nezbytně nutné.

Podle Julínka nebude nová vyhláška také definovat počty metrů čtverečních na jednoho zaměstnance nebo detailní požadavky na šatny pro personál. "To ovšem neznamená, že dojde ke snížení standardu našich restaurací. Věříme, že vysokou kvalitu služeb si vynutí jednak hosté a jednak existující evropská směrnice," upozornil Julínek.

Ministerstvo chce zrušit či upravit i další normy

Hygienickou vyhlášku již dříve kritizovali provozovatelé restaurací, podle kterých byla zbytečně přísná a vyžadovala od podnikatelů vysoké investice do nákupu zařízení i úprav provozoven.

Ministerstvo průmyslu chce upravit i další normy, které podle Římana komplikují podnikání. Úřad proto zmapuje všechny zákony, vyhlášky a nařízení regulující podnikatelskou činnost a část z nich novelizuje či zruší.