Hlavní obsah

DVD přehrávač má již třetina domácností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DVD přehrávače, systémy domácího kina či DVD rekordéry má již třetina českých domácností. Češi také stále více nakupují filmy na DVD.

Článek

"Do konce tohoto roku se jejich počet zvýší zhruba na 44 procent," řekl v úterý Pavel Borowiec ze společnosti DVD Group.cz. Zájem roste zejména o rekordéry DVD, které z trhu vytlačují rekordéry na videokazety.

Od ledna do července letošního roku si lidé koupili přes 1,1 miliónu DVD s filmy, což je o více než 300 tisíc více, než v roce 2004. Tržby prodejců se přitom zvýšily jen o sedm miliónů korun. "To svědčí nejenom o výrazném poklesu cen disků, ale potvrzuje skutečnost, že v České republice jsou špatně chráněna práva autorů a distributorů, kteří jsou stále více poškozováni existencí černého trhu s nelegálními kopiemi," uvedl Borowiec.

Nejprodávanějším filmem na DVD jsou Snowboarďáci

Na podzim si čeští filmoví fanoušci budou moci vybrat DVD s řadou filmových titulů. "Mimořádný zájem lze očekávat o disky se zahraničními filmy Šifra mistra Leonarda, Doba ledová 2 - Obleva, Garfield 2 nebo Mission Impossible III," míní Borowiec. Ze zahraniční produkce na trh přijdou také DVD se snímky Zkrocená hora, Nový svět a Libertin, českou produkci zastoupí 25. září film Účastníci zájezdu a 2. října Rafťáci. Chybět nebudou ani snímky Doblba!, Indián a sestřička či Experti.

Filmy na DVD se v Česku prodávají od roku 1997. Borowiec očekává, že celkový počet prodaných nosičů do konce roku bude 10 miliónů. Vůbec nejprodávanějším titulem jsou Snowboarďáci Karla Janáka, kterých se prodalo téměř 100 000 kusů.

Anketa

Máte doma DVD přehrávač?
ano
62,5 %
ne, ale uvažuji, že si ho koupím
27,1 %
ne, ani si ho nebudu kupovat
10,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 251 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám