Hlavní obsah

Odborníci prodej akcií ČEZ na burze vítají

Právo, Bedřich Choděra, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Záměr vlády ODS prodat na burze 16procentní státní podíl v energetické společnosti ČEZ a ponechat si kontrolní 51procentní balík akcií je podle odborníků správným krokem. Za hlavní výhody tohoto postupu označili transparentnost a rychlý přítok peněz do státního rozpočtu. Současná hodnota balíku akcií činí přibližně 75 miliard korun. Vláda by chtěla akcie prodat v příštím roce.

Článek

 "Je to jedno z řešení, jak se vypořádat s dírou, kterou ve financích státu nechala předchozí vláda. Začít s prodejem se musí už příští rok," řekl Právu ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. V té době by podle Romana Koděry ze společnosti Patria Direct mohla být cena akcií ČEZ na úrovni 900 až 950 Kč. To by znamenalo, že balík akcií by měl hodnotu až 90 miliard korun.

Exministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) však míní, že na prodej není ten pravý čas, neboť cena akcií může nadále růst a stát by později mohl inkasovat výrazně vyšší částku.

Většina analytiků ale soudí, že pro prodej je vhodná doba. "Načasování je dobré. Cena akcií je poblíž historických maxim a sentiment v energetickém sektoru je příznivý," uvedl Josef Dudek ze společnosti Fio. Jiný názor má ale Petr Novák z Atlantik FT. "Akcie ČEZ ještě porostou. Snažil bych se je držet a na krytí současných problémů bych prodával jiné státní podíly. Například Letiště Praha, Aero či Českou poštu," prohlásil Novák.

Podmínkou důvěra vládě

Akcie ČEZ včera zahájily obchodování na burze prudkým poklesem, když se z hodnoty 818 Kč za akcii dostaly po poledni až na 790 Kč. Později však obnovily růst a vrátily se nad hodnotu 800 Kč za akcii.

"Cena akcií ČEZ klesala pod hranici 800 Kč a zase se nad ni vracela, jak se investoři vyrovnávali s informací o zamýšleném prodeji balíku akcií. Zdá však, že podobně jako u předchozích obdobných informací se trh v příštích dnech rychle uklidní," uvedl Koděra.

Odborníci ale upozorňují na to, že vláda zatím nezískala důvěru a v případě, že ji nezíská, prodej pravděpodobně padne. "Podmínkou uskutečnění tohoto scénáře bude však ještě získání důvěry vlády, o kterém se bude hlasovat 4. října, a to je v současnosti nejisté. Při jejím neúspěchu by zřejmě padl i tento plán," uvedl Roman Skalický ze společnosti Afin Brokers.

Získané peníze neprojíst

"Kritériem prodeje ČEZ nesmí být za žádnou cenu problém deficitu státního rozpočtu. Nelze prostě peníze použít na jednorázovou injekci, protože před obdobný rozpočtový problém pak budete postaveni příští rok," uvedl Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Navíc z pohledu rozpočtové metodiky používané EU si stát podle Petra Dufka z ČSOB privatizací nepomůže. "Znamená to, že schodek bude stejný, ať se příjmy vylepší prodejem akcií nebo ne," uvedl. Příjmy z privatizace totiž do rozpočtu započteny být podle zmíněné metodiky nemohou.

Výnosnější je prodej jednomu subjektu

Z hlediska výnosu by byl podle odborníků o trochu výhodnější prodej v celku jednotlivému investorovi, protože by to zřejmě přineslo i malou prémii. To ale není jisté. A tato metoda by byla výrazně zdlouhavější," řekl Dufek. Novák dokonce míní, že stát by při prodeji tendrem žádnou prémii nezískal. "Stát si chce ponechat majoritu, proto žádnou prémii proti současné ceně nemůže požadovat," informoval Novák.

O tom, zda prodat akcie po částech či najednou, není podle Římana dosud jasno. "Je to věc technického charakteru a otázka pro finanční odborníky. Obě možnosti jsou v současné době otevřeny," řekl Právu Říman.

Společnost ČEZ za první letošní pololetí vytvořila čistý zisk 16,4 miliardy korun, což je historicky nejlepší výsledek této firmy. Tržby skupiny dosáhly 77,2 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám