Hlavní obsah

Brněnské letiště má nový terminál

Právo, jac
BRNO

Nový odbavovací terminál letiště Brno-Tuřany, jehož výstavbu finančně podpořila Evropská unie, otevřel v pondělí prezident republiky Václav Klaus s jihomoravským primátorem Stanislavem Juránkem (KDU-ČSL).

Článek

Pod dojmem z nového zařízení, vyhovujícího pravidlům daným schengenskými smlouvami, prezident nevyloučil, že se příští setkání prezidentů osmnácti zemí středoevropské iniciativy uskuteční v Brně.

"Když jsme v EU, nesmíme být neplnohodnotnými členy a musíme být zahrnuti do schengenského prostoru. Někteří další prezidenti zemí středoevropské iniciativy to říkají ještě ostřeji. My se nechceme doprošovat. Nebouchám do dveří, pokud si někdo nepřeje, abychom tam byli. Ale je to tlak, který je už nezastavitelný," řekl prezident.

Až tři milióny cestujících ročně

Nový terminál (rozměry haly 44,5 x 81 metrů, délka objektu 112 metrů, výška 13,3 metrů) byl vybudován za 250 miliónů korun, pětinou přispěla Evropská unie. "Je to v současnosti největší investice Jihomoravského kraje, který je vlastníkem letiště," řekl hejtman Stanislav Juránek a ocenil, že výstavba objektu trvala pouze 364 dní od poklepu základního kamene.

"Počítáme se zvýšením počtu letů. Tato hala je připravena na tři milióny cestujících ročně, má tedy značnou kapacitní rezervu. V letošním roce letiště odbaví zhruba 400 000 cestujících," informoval hejtman. Kromě charterových spojů létají do Brna pravidelné linky z Londýna, Mnichova a Prahy. Podle hejtmana se vbrzku počítá s rozšířením pravidelných spojů směrem na východ a na jih Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám