Hlavní obsah

Letošní vinobraní může být pro některé vinaře osudné

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEDLEC

Na počátku sklizně hroznů mnozí vinaři, kteří část své produkce prodávají, neznají hlavní faktor pro výsledek svého hospodaření. Výkupní ceny hroznů jsou tajenkou. A po loňském cenovém propadu se obávají, jak budou nastaveny letos.

Článek

"Je smutné, že jsme na začátku vinobraní a zatím rozhodující odběratelé hroznů nevyhlásili ceny nákupu pro letošní kampaň. Při očekávaném poklesu sklizně asi o 30 procent a nízkém pojištění je pro vinaře zvýšení ceny ekonomickou nutností," tvrdí předseda Okresní agrární komory v Břeclavi Jan Hajda.

Letošní rok bude možná osudný pro některé vinaře a hrozí, že se zvýší výměra opuštěných vinic. "Také u nás ve Velkých Bílovicích se objevily vinohrady, které jejich majitelé z ekonomických důvodů přestali obdělávat," potvrdil nedávno starosta Velkých Bílovic Antonín Svoboda (SNK-ED). Město, které je zásluhou asi největší výměry vinic v katastru považováno za tradiční baštu vinařů na Břeclavsku, se potýká se stejným problémem, jako potvrzují vinaři v nedalekém Kobylí, Bořeticích a jinde. Vinařům se nevyplácí péče o vinohrady.

Nevyluštěná tajenka výkupních cen hroznů je přitom jen části skládačky, vedoucí ke krizi domácího vinařství. Hajda uvedl, že negativní úlohu na našem trhu ve vztahu k českým podnikům sehrávají obchodní řetězce ve vlastnictví cizího kapitálu. České vlády prý v minulosti neošetřily chování řetězců na trhu z pohledu, aby závazně odebíraly a prodávaly část produktů domácích podniků. Tak to mají ošetřené například ve Francii, Nizozemí apod.

Víno živí na jižní Moravě 18 000 rodin

U nás sice umí domácí vinaři vyrobit z celkové spotřeby vína asi 50 procent, ale protože hlavně obchodní řetězce dováží 80 procent zahraničních vín, jeví se část naší produkce jako zbytečná. To mělo za důsledek pád ceny hroznů v roce 2005 na polovinu. "To je jeden z hlavních faktů neustále se snižujícího rozměru českého zemědělství, navíc při vstupu do EU padly celní bariéry a pokud naše podniky nemají takovou podporu státu, jako polští a němečtí zemědělci, nelze zakrývat, že na českém venkově existuje značné napětí," tvrdí Hajda.

Podle představitele AK současná situace, kdy se kombinace nízké úrody kombinuje s nejasnostmi ohledně výkupních cen, může negativně ovlivnit celý jihomoravský venkov. "Je nutno si uvědomit, že na jižní Moravě vinaří osmnáct tisíc rodin či podnikatelů a příjem z vína ovlivňuje jejich životní úroveň. Navíc řada z nich se zavázala pod hrozbou sankcí a vrácení dotací pěstovat révu 15 let, takže musí dostat podmínky, jaké si zaslouží," upozornil Hajda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám