Hlavní obsah

KSČM a ČSSD: peníze na důchody jsou

PRAHA

Opoziční ČSSD a KSČM kritizují nového ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS), že šíří poplašné zprávy o nedostatku peněz na důchody. Podle odborného mluvčího pro sociální otázky Miroslavy Opálky (KSČM) vyhlásil válku důchodovému systému, když "straší občany" o jeho krachu. "Každá lež se hodí k zneklidnění a vystrašení občanů," prohlásil Opálka s tím, že důchodový účet je už třetí rok v přebytku.

Článek

Reagoval tak na středeční rozhodnutí vlády, že bude muset navýšit o 10 miliard korun částku na důchody, protože jinak by koncem roku nebyly peníze na vyplácení důchodů. [celá zpráva]

Opálka za tímto krokem vidí snahu ODS za každou cenu prosadit takovou reformu penzijního systému, která oslabí stávající solidární průběžně financovaný systém ve prospěch kapitálového připojištění, tedy nadnárodních penzijních fondů. Nečas podle Opálky záměrně zaměňuje státní deficit za deficit sociálního pojištění, které naopak v posledních dvou letech pomáhá státní dluh snižovat.

"Na důchodovém a nemocenském pojištění je vybíráno asi o 17 miliard více, než je vypláceno," zdůraznil. Zároveň upozornil, že to byli právě poslanci ODS, kteří při projednávání státních rozpočtů podporovali převod peněz z pojistných systémů na jiné účely.

"Mylné informace"

Už předchozí vlády řešily situaci překlenovacím úvěrem s Českou poštou, protože státní rozpočet nevytváří překlenovací rezervu pro vyúčtování na konci roku.

Místopředseda ČSSD a její stínové vlády Zdeněk Škromach odmítl, že se důchodový systém ocitá v krizi. Podle něj je na důchodovém účtu asi 16 miliard korun. Tyto zdroje však lze převádět jen změnou zákona. Tak by se podle Škromacha měla řešit letošní vyšší spotřeba.

"Neznamená to nějaké drama, že by byla ohrožena výplata důchodů," řekl ve čtvrtek novinářům Škromach. Podle něj to nemůže riskovat ani tato vláda, která jen nejspíš nemá přesné informace.

"Informace, že by důchodový systém byl v krizi, nejsou pravdivé," dodal Škromach. Pokud jde o penzijní reformu, přimlouvá se exministr práce a sociálních věcí za konsensus všech parlamentních stran, aby nový systém vydržel několik desetiletí a neměnil se po každých volbách podle přání jejich vítěze.

Nečas: Reforma musí mít oporu v širším politickém spektru

"Důchodový systém musí být dlouhodobě odolný vůči výkyvům politického cyklu," zdůraznil ve čtvrtek Nečas, když oznámil, že chce započít práci na důchodové reformě a na změnách v důchodovém připojištění.

Chce vypracovat konkrétní návrhy, které se stanou podkladem pro diskusi demokratických politických stran, kdy se bude hledat průsečík přijatelný širším spektrem. "Já bych považoval za neúspěch, kdyby jakékoli kroky důchodové reformy byly prohlasovány většinou 105 nebo 110 hlasů," řekl.

Při čtvrteční schůzce s předsedou Asociace samostatných odborů Bohumírem Dufkem se shodli, že je zapotřebí najít pro důchodové změny podporu napříč politickým spektrem.

Podle Dufka odbory mají výhrady, že důchody se zatím vždy valorizovaly jen o inflaci. Nájmy, ceny pohonných hmot a energií, jak řekl, neustále stoupají a reálné důchody tak klesají.

Reklama

Související témata:

Související články

Důchody se asi zvýší o 500 korun

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) chce od ledna zvýšit důchody v průměru o 500 Kč. Starobní penze by tak vzrostly na průměrných 8690 Kč....

Výběr článků

Načítám