Hlavní obsah

Topolánek: ČR euro v roce 2010 nezavede

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Premiéři České republiky a Slovenska Mirek Topolánek (ODS) a Robert Fico (Smer) se setkali ve čtvrtek v Bratislavě. Značnou část rozhovoru věnovali oba premiéři euru. "My jsme již před volbami zpochybňovali termín 2010 jako termín nereálný. My jsme kousíček za Slovenskou republikou a některé reformy na výdajové straně rozpočtu nás teprve čekají," uvedl Topolánek.

Článek

Slovensko chce zavést euro od prvního ledna 2009. "Považujeme maastrichtská kritéria za absolutně nespravedlivá vůči novým členským státům unie. Podmínky jsou totiž nastaveny pro ekonomiky starých členských států a pro nás jsou maximálně nevýhodné," upozornil Fico. Premiéři ČR a SR proto v této otázce navrhují společný postup zemí Visegrádu proti Bruselu.

Premiéři se také shodli na potřebě dynamizovat dohodu mezi oběma státy o využívání zásobníků na uskladnění ropy na území ČR. "Chtěli bychom využít kapacity na území České republiky," uvedl Fico. Podle Topolánka je tato dohoda výhodná pro obě země.

Dále se premiéři shodli, že by obě země měly využít stejné zahraniční investory působící na území obou států. "Jedná se především o automobilky Hyundai a KIA. Chceme v této souvislosti vyzvat všechny investory, aby využívali subdodavatele z našich zemí," konstatoval slovenský premiér. "Neměli bychom být pouze zásobárnou levné pracovní síly," dodal Topolánek.    

Reforma penzí je podle Topolánka nutná

"V penzijní reformě budeme nadále vycházet z průběžného veřejného pojištění a posílíme a zvýhodníme penzijní spoření a životní pojištění. Vytvoříme rezervní důchodový fond, který umožní provést přechod na nový důchodový systém. Do roku 2030 zvedneme věk odchodu do důchodu na 65 let. To jsou věci, které jsou realizovatelné poměrně velmi rychle i v kontextu toho, že už v letošním roce na důchodovém účtu chybí deset miliard. Nemáme na výplaty důchodů v prosinci, ale to neznamená, že bychom důchody nevyplatili, ale ty peníze půjdou na vrub buď nějakých úspor nebo zvýšení schodku rozpočtu pro letošní rok, " řekl Topolánek.

"Takové ty sny, že důchodový systém vydrží ještě deset, dvanáct, patnáct let, už letošním rokem, který měl být přebytkový z hlediska prognóz, vzaly za své. Jenom za první pololetí letošního roku přibylo důchodců tolik, co za celý rok minulý, to znamená o 12 tisíc. Souvisí to s měkkou legislativou ve vztahu k předčasným důchodům," dodal Topolánek.

Reklama

Související články

Eurem lze platit už ve většině řetězců

Společnou evropskou měnou lze v Česku platit za nákupy už ve většině českých obchodních řetězců. Například při návratu z dovolených, kdy většinou vždy zůstanou...

Výběr článků

Načítám