Hlavní obsah

Cestovka, jež odvezla děti z Řecka, zažaluje stát

Novinky, köh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Žalobu na stát chystá cestovní kancelář Evroškol, která v srpnu na vlastní náklady evakuovala autobusy astmatické děti z řeckého poloostrova Chalkidiki, kde zuřily požáry. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) jí totiž odmítá náklady spojené s evakuací proplatit. Tisková mluvčí MMR Jana Pelcová Novinkám ve čtvrtek řekla, že ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič (ODS) se v pátek setká s ředitelem CK Evroškol.

Článek

"V této chvíli mohu pouze zopakovat stanovisko pana ministra, že není možné, aby stát z kapes daňových poplatníků hradil podnikatelské riziko cestovních kanceláří. Na druhé straně ministr oceňuje rychlou reakci CK Evroškol, která své klienty z poloostrova Chalkidiki odvezla," řekla Novinkám mluvčí Pelcová.

Ministr Gandalovič věří, že se CK dokáže s obtížemi vypořádat sama. "To gesto, které učinila vůči svým klientům, se jí určitě vyplatí při sjednávání dalších zájezdů," uvedl v pondělí.

"Žalobu nyní zpracováváme, podáme ji v pondělí," řekl Novinkám ředitel CK Evroškol Marek Vízek.

"Vyčkáváme na pana ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče, jestli bude ochoten vyjednávat,  MMR již tři týdny na naše dopisy nereaguje a vůbec nekomunikuje," řekl Novinkám ve čtvrtek Vízek.

"Pan ministr tvrdí, že to, co se stalo, je vlastně pro naši cestovku reklama a že je to naše podnikatelské riziko. Považujeme výroky pana ministra Gandaloviče na naši adresu za nehorázné, neměl by to vůbec vyřknout. My sice uznáváme, že máme nějaké podnikatelské riziko, ale myslíme si, že v případě přírodní katastrofy je to něco jiného," dodal Vízek.

Chystá se demonstrace

Podle Vízka na straně CK Evroškol stojí i Asociace cestovních kanceláří a Sdružení na obranu spotřebitelů. CK Evroškol chystá na příští týden stávku před budovou MMR. Chce, aby se v ČR nastolil právní rámec pro tyto situace, aby se příště vědělo, jak postupovat. Do situace, do které se dostal Evroškol, se podle Vízka může dostat kdykoliv i jiná cestovní kancelář.

Asociace cestovních kanceláří žádá po ministerstvech zahraničí a pro místní rozvoj jasné stanovisko, kdo v případě živelných katastrof nese zodpovědnost za záchranu českých turistů v cizině.

Podle Vízka noví ministři pro místní rozvoj i zahraničních věcí ještě nemají dostatek informací o tom, co se na Chalkidiki odehrálo, co měl stát udělat a neudělal.

"Již tři týdny nám hrozí bankrot, jsme v mínusu tři milióny, protože jsme museli nasmlouvané zájezdy v Řecku přesunout jinam, nechtěli jsme totiž ohrozit zdravotní stav dětí. Museli jsme 12 zájezdů zaplatit znovu v jiných zemích," dodal Vízek.

Kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám i škodám na životním prostředí předčasně ukončilo pobyt v Řecku 78 dětí, které byly ubytovány v Pefkochori. Dětem, z nichž mnohé byly na léčebném pobytu s astmatem, nesvědčil zápach ze spálenin. [celá zpráva]

Pokud by ministerstvo zahraničí vyhlásilo lokalitu jako nevhodnou, tak by řecká strana musela českým cestovním kancelářím vrátit peníze za zájezdy, které byly třeba i částečně stornovány. CK Evroškol byla jediná cestovka, která své klienty z postiženého místa odvezla. Zahraniční CK přitom své klienty hromadně odvážely. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám