Hlavní obsah

Soud opět zrušil udělení digitálních licencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městský soud v Praze ve středu vyhověl žalobě společnosti Galaxie Sport a opět zrušil rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o udělení šesti licencí pro digitální vysílání. Galaxie Sport byla jedním z neúspěšných uchazečů o licenci. Minulý týden soud rozhodl stejně v případě žaloby společnosti CET 21, která provozuje televizi Nova, která licenci na digitální vysílání také nezískala.

Článek

Soud v odůvodnění rozsudku uvedl, že musel přihlédnout k námitkám Galaxie Sport proti rozhodnutí Rady. "Její rozhodnutí je naprosto nedostatečné a pro nedostatek důvodů nepřezkoumatelné," zdůvodnil soud.

Soud také míní, že rada pochybila, když před udělováním licencí do svého zvažování zavedla takzvané portfolio, tedy svou představu o tom, jak tematicky by měly být nové programy zaměřeny. Zákon takový termín podle soudu nezná a rada k něčemu takovému neměla přihlížet.

Místopředseda vysílací rady Jiří Šenkýř po vynesení rozsudku řekl, že soud podle jeho názoru nevycházel z toho, že základním principem rady a jejího rozhodování je zajištění programové plurality na českém trhu. Soud podle něj vycházel z jediného paragrafu mediálního zákona, rada je ale podle Šenkýře povinna řídit se i dalšími.

"Jinými slovy, pokud by vyšlo podle kritérií paragrafu 17, že má být uděleno šest sportovních kanálů, tak bez ohledu na pluralitu rada měla udělit šest sportovních kanálů," uvedl s nadsázkou Šenkýř.

Soud vyhověl také Nově

Minulý týden soud v případě žaloby televize Nova uvedl, že Rada překročila meze svého správního uvážení, důvodem ke zrušení licencí je i nepřezkoumatelnost rozhodnutí rady pro jeho nesrozumitelnost. Soud vrátil celou věc Radě zpátky k jednání, ta tak bude zřejmě muset licence udělit v budoucnu znovu. Soud mimo jiné uznal argumenty Novy, že rada změnila v průběhu výběrového řízení na licence podmínky soutěže. [celá zpráva]

Galaxie Sport, která již nyní vysílá v kabelových a satelitních sítích a má stejného majitele jako Nova, se ucházela o licenci pro sportovní program Sport 2.

Žalobu podalo více společností

Licenci od rady získaly v dubnu nové televizní stanice Febio TV, TV Barrandov, TV Pohoda, Z1, Óčko a RTA. Žalobu proti neudělení licence od rady podalo šest neúspěšných uchazečů. Kromě Novy a Galaxie Sport to byly například Prima a společnost STEP PR. [celá zpráva]

Prima nabídla k digitálnímu vysílání stanici Prima klub. Nova se v tendru ucházela o čtyři programy Nova seriál, Nova news, Nova film a Nova sport. Ani jedna z celoplošných komerčních televizí však neuspěla. Novela vysílacího zákona pro digitální pozemní vysílání Nově a Primě nicméně přidělila jeden program navíc jako bonus za to, že se v budoucnu vzdají svých současných analogových kmitočtů. Společnost STEP PR nabízela stanici pro volný čas A je to!

Současní držitelé se obávají o své investice

Licence pro digitální vysílání získaly projekty plnoformátových stanic Febio TV, TV Barrandov a TV Pohoda, dále zpravodajská Z1, hudební Óčko a regionální RTA. Od udělení licencí na počátku dubna běží naplno přípravy na jejich start. Zákon jim totiž ukládá začít vysílat do 360 dní od nabytí právní moci rozhodnutí vysílací rady, tedy do příštího jara.

Podle odborníků i zástupců nových digitálních televizí by se v případě nového rozhodování rady mohla digitalizace zpozdit až o rok. Noví držitelé licencí pro digitální vysílání ale doufají, že pokud bude rada udělovat licence v tendru znovu, získají je opět. Jinak by žalovali stát kvůli náhradě škody. Například režisér Fero Fenič uvedl, že do své Febio TV, která v tendru uspěla, investoval několik desítek miliónů korun, možná i sto.

Digitální pozemní vysílání podle plánu Českého telekomunikačního úřadu do čtyř let nahradí současné analogové. Lidem to přinese až tři desítky programů včetně těch současných.

Vývoj udělování licencí k digitálnímu vysílání
21. prosince 2004Žadatelé o digitální vysílání podali celkem 54 žádostí
4. dubna 2006RRTV udělila prvních šest licencí pro digitální terestrické televizní vysílání, licence platí 12 let. Po spuštění digitálního vysílání budou vysílat i současní držitelé licencí, TV Nova a TV Prima (obě po dvou programech) i veřejnoprávní Česká televize (čtyři programy).
25. dubna 2006Sněmovna opětovně schválila novelu mediálního zákona, která měla stanovit pravidla digitalizace
Červen 2006Proti rozhodnutí vysílací rady, na jehož základě získali v dubnu noví provozovatelé oprávnění k šíření svých programů, protestovalo šest neúspěšných žadatelů. Neudělení licence od rady u soudu napadli provozovatelé Novy, Primy a Galaxie sport a společnosti Step PR, Lyra TV a Minority.
28. června 2006Šest nových televizních digitálních stanic, které v dubnu získaly vysílací licence, založilo Asociaci digitálních televizí (ADT).
6. září 2006Soud zrušil rozhodnutí RRTV o udělení šesti TV licencí pro digitální vysílání. Vyhověl tak žalobě společnosti CET 21, která se neúspěšně ucházela o některou z licencí se čtyřmi svými projekty.
13. září 2006Soud vyhověl žalobě společnosti Galaxie Sport, která se neúspěšně ucházela o licenci, a zrušil rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o udělení šesti licencí pro digitální vysílání.
zdroj: ČTK

Kdo získal licenci

multiplex B

  • zpravodajská stanice Z1
  • Tv Pohoda
  • společnost RTA Jaroslava Berky s regionálními projekty

multiplex C

  • Febio TV
  • TV Barrandov
  • Óčko

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám