Hlavní obsah

Tabákové firmy chtějí pomalejší zdražování cigaret

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Sdružení dovozců a výrobců tabákových výrobků bude jednat s novým ministrem financí Vladimírem Tlustým (ODS), aby se v České republice spotřební daň na cigarety zvedala pozvolněji, než navrhla minulá vláda. To by pro kuřáky znamenalo, že krabička cigaret v roce 2007 zdraží nanejvýš o osm korun místo plánovaných až 15 Kč.

Článek

"Paroubkovou vládou navržený růst daně ze 48 na 62 eur na tisíc kusů cigaret je příliš prudký a měl by pro trh neblahé důsledky. Vedlo by to k rychlému vzestupu pašování a nelegální výroby cigaret. Tabákové firmy naopak navrhují spotřební daň zvednout v roce 2007 až od dubna a jen na 56 eur, v dalším roce pak na 64 eur, řekl včera Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco ČR Kamil Provazník.

Tabákové firmy kalkulují s tím, že kuřáci by pozvolnější zvyšování cen lépe vstřebali a prodej cigaret by příliš neklesl, jak se naopak dá očekávat v případě prudkého růstu daně.

Česko se však už dříve zavázalo Evropské unii, že spotřební daň na cigarety dosáhne v roce 2007 úrovně minimálních sazeb platných v EU. Tedy 60 eur na tisíc kusů a v roce 2008 bude už 64 eur.

Na otázku Práva, zda Česko nepostihnou sankce, kdyby v příštím roce stoupla daň jen na 56 eur, odpověděl Provazník: "Jsem přesvědčen, že ne. Členové sdružení o tom už hovořili s úředníky v Bruselu. Pro EU je podstatné, aby daň v roce 2008 byla zmíněných 64 eur. A to výrobci i dovozci samozřejmě plně respektují."

Tlustý nechce jít nad požadavky EU

Že by se spotřební daň neměla zvyšovat více, než od ČR požaduje Evropská unie, prosazuje i Tlustý. A to přesto, že od razantního zvýšení daně si jeho předchůdce v ministerském křesle Bohuslav Sobotka (ČSSD) sliboval deset miliard navíc pro udržení deficitu státního rozpočtu roku 2007 na 88 miliardách.

"Ministr Tlustý teď zadal svým úředníkům snížit Paroubkovou vládou navržený růst spotřební daně z 62 na 60 eur. My ale budeme lobbovat, aby daň byla jen 56 eur. Za to státu nabídneme, že se nepředzásobíme starými kolky. Cigarety by tak zdražily už v průběhu druhého čtvrtletí 2007, protože by se nedoprodávaly zásoby," sdělil zdroj z tabákového průmyslu.

Pokud parlament požadavkům tabákové lobby nevyhoví, jsou výrobci a dovozci naopak připraveni předzásobit se kolky na celý rok dopředu. "Stát by tak žádné peníze navíc ze zdražení cigaret nezískal. Žádný zákon totiž dnes výrobcům nezakazuje, aby si vytvářeli zásoby," prohlásil zdroj. 

Kuřáky čekají špatné časy

Zatím naposled se spotřební daň zvedla letos 1. dubna, v jejím důsledku cigarety zdraží až o šest korun. Kuřáci to v obchodech pocítí nejdříve v říjnu, protože se stále ještě doprodávají velké zásoby krabiček se starými kolky.

"Úvahy o tom, že by daň měla stoupnout jen na 60 eur, jsou důsledkem nátlaku tabákové lobby. Způsobilo by to propad státního rozpočtu o dvě miliardy korun. ČSSD to proto nepodpoří," řekl včera Právu Sobotka.

Ani rozložení zdražování na dvě etapy by nic nezměnilo na tom, že v roce 2008 se bude krabička středně drahých cigaret, jako jsou například marlbora, prodávat v Česku za až 85 Kč. Tedy o 25 Kč dráž než nyní.

Podle statistik umírá v ČR ročně v důsledku kouření 18 tisíc lidí, devadesát procent kuřáků začíná kouřit už před osmnáctým rokem svého života. Prodej cigaret přesto dosud neklesal, právě naopak. Zatímco v roce 2004 se jich v ČR prodalo 22,7 miliardy kusů, loni už 23,5 miliardy. Na trhu se objevila řada nových levných značek, na něž mnozí kuřáci přecházejí, když se jim zdá jejich oblíbená značka neúnosně drahá. "Růst spotřební daně ale už povede k poklesu prodeje cigaret," konstatoval Provazník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám