Hlavní obsah

Bakala převedl OKD na nizozemskou firmu

– OSTRAVA

Podnikatel Zdeněk Bakala převedl v úterý společně s firmou RPG Industries a londýnským fondem Crossroads všechny akcie OKD na firmu NWR (New World Resources), která sídlí v Amsterodamu. Vlastníci OKD zůstali stejní. Převedení akcií souvisí podle tiskového mluvčího Bakaly Vladimíra Bystrova s plánovaným vstupem skupiny OKD na burzu.

Článek

Začleněním firmy NWR do skupiny završila RPG Industries, registrovaná na Kypru, dvouletou restrukturalizaci firem sdružených kolem černouhelné společnosti OKD, která vyvrcholí právě umístěním akcií OKD na burze. Britský ekonomický list Financial Times (FT) v červenci napsal, že akcie OKD se zřejmě objeví současně na burze v Praze a v Londýně začátkem příštího roku.

Skupina firem kolem OKD loni zvýšila svůj zisk přibližně o 76 procent na 5,332 miliardy korun. Tržby za prodej uhlí a související činnosti se loni zvýšily o 1,6 miliardy na 42,8 miliardy korun, těžba přitom klesla asi o jedno procento na 12,753 miliónu tun uhlí. V příštích letech by chtěla firma těžbu zvýšit až o 300 000 tun ročně.

Reklama

Související články

Největší tuzemské doly OKD změní majitele

Skupina Karbon Invest, která vlastní i největší tuzemské doly OKD je na prodej. Koupit ji chce investiční společnost RPG Industries, kterou v ČR zastupuje...

Výběr článků

Načítám