Hlavní obsah

Odboráři půjdou příští čtvrtek Prahou

Novinky, ČTK, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První ze dvou plánovaných protestních odborových demonstrací, namířených proti vládou zamýšlené reformě veřejných financí, se v hlavním městě uskuteční za týden - ve čtvrtek 19. června. Na Letné se sejdou členové Asociace samostatných odborů (ASO), jejichž součástí je třeba také Lékařský odborový svaz.

Článek

O termínu dnes rozhodlo vedení asociace a informoval o něm její šéf  Bohumír Dufek.

Pochod vyjde v 10. hodin z Letenské pláně, půjde okolo vlády a od 12 hodin bude na Staroměstském náměstí demonstrace proti reformě. Většina účastníků přijede z celé republiky autobusy a organizátoři zajišťují i vlak z Ostravy, který by nabral sympatizanty odborů a občany, kteří se chtějí vyjádřit proti reformě.

Pokud akci podpoří i Lékařský odborový klub, který je členem ASO, mohou lékaři i stávkovat. Stávka by měla formu víkendového provozu v nemocnici, to znamená, že by se pouze ošetřovaly akutní případy. Záleží však na odborářích a vedení nemocnice, pro jakou formu protestu se rozhodnou.

O čtyři dny později (v pondělí 23. června) vystřídají odboráře z ASO v ulicích metropole zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Šéf ČMKOS Milan Štěch očekává, že na jejich demonstraci přijede tři až pět tisíc lidí. "Tato demonstrace omezeného počtu odborářů - zejména zaměstnanců rozpočtové a příspěvkové sféry, tedy školských odborářů, zdravotníků a dalších - bude předstupněm k celostátní demonstraci, kterou v Praze uspořádáme v případě, že nedojde v dalších týdnech k dohodě," řekl s tím, že do Prahy by přijely stovky tisíc odborářů.

Reklama

Související články

ČMKOS: Prahu zaplaví stovky tisíc odborářů

V pondělí 23. června odpoledne přijde tři až pět tisíc odborářů z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) pod okna Úřadu vlády v Praze demonstrovat...

Odbory nechtějí Špidlovi ustoupit

"Názory nebude jednoduché sladit," řekl mezi jednáním tripartity premiér Vladimír Špidla s tím, že není jednota v názoru na straně zaměstnanců...

Výběr článků

Načítám