Hlavní obsah

Ministr dopravy navrhne pouze jednu sazbu mýtného

PRAHA

Nový ministr dopravy Aleš Řebíček v pondělí uvedl, že navrhne vládě pouze jednu sazbu elektronického mýtného pro kamióny ve výši 4,05 koruny za kilometr. Původně ministerstvo dopravy pod vedením bývalého ministra Milana Šimonovského počítalo se sedmi sazbami. Složitým systém ale dopravcům nevyhovoval. Stát má začít vybírat mýtné u kamiónů příští rok.

Článek

Sazba by měla zohledňovat jízdu v noci, počet náprav nákladního vozidla a plnění emisních limitů. Dopravci by tak podle těchto parametrů měli platit od 1,30 až do 5,40 koruny za kilometr. Celkový očekávaný příjem z výběru mýta 2,8 miliardy korun by se měnit neměl. Peníze z mýtného půjdou do Státního fondu dopravní infrastruktury, jenž je použije na opravy a další rozvoj dálniční a silniční sítě.

Návrh je podle ministra kompromisem mezi požadavky dopravců na co největší jednoduchost a průhlednost systému a obavami z objíždění zpoplatněných úseků. Pokud by se podle ministra v prvních měsících od zavedení mýta ukázalo, že kamióny objíždějí zpoplatněné úseky, ministerstvo by provedlo revizi tarifních pásem.

Nový ministr chce také vypracovat audit, jak je dodavatelská firma Kapsch s výstavbou daleko a zda není termín spuštění systému na dálnicích na začátku příštího roku ohrožen.

Ministr by se měl také zabývat dopisem Evropské komise ohledně průběhu výběrového řízení na dodavatele mýtného. Komise požádala ČR o vysvětlení, zda nešlo o nedovolenou podporu. Řebíček chce vypracovat odpověď do konce týdne.

Mýtné se zavede se zpožděním

Ministerstvo dopravy vybralo v tendru na dodávku a provozování mýtného systému nabídku firmy Kapsch, která byla o 4,5 miliardy korun vyšší než konkurenční nabídka Autostrade. Tu, stejně jako dva další uchazeče, výběrová komise vyloučila ze soutěže pro formální nedostatky.

Mýtné od nákladních aut by měl stát podle dohody s firmou Kapsch začít vybírat na 970 kilometrech dálnic a rychlostních silnic od ledna 2007 a na vybraných silnicích s půlročním zpožděním.

Reklama

Související témata:

Související články

Mýtné bude od ledna jen na dálnicích

Elektronické mýtné budou kamióny o hmotnosti nad 12 tun platit od ledna 2007 jen na 970 kilometrech dálnic a rychlostních komunikacích. Nikoli také...

Výběr článků

Načítám