Hlavní obsah

Ekonomika zpomalila růst na 6,2 procenta

PRAHA

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky za druhé čtvrtletí letošního roku vzrostl o 6,2 procenta. V prvním čtvrtletí to přitom bylo o 7,1 procenta. Růst ekonomiky ČR tak zpomalil. Údaje zveřejnil v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

"Česká ekonomika pokračuje ve svých nadstandardních výkonech. Ty byly nastartovány náběhem nových kapacit ve zpracovatelském průmyslu a nyní je podporuje investiční oživení v zemích EU. Pod rouškou celkem vyrovnaného růstu HDP se ovšem skrývají podstatné strukturální změny. Oproti předchozím obdobím přispěl tentokrát k růstu ekonomiky export podstatně méně, zatímco soukromá spotřeba a zejména tvorba kapitálu zrychlily," řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

"Daří se automobilkám, spotřebu domácností umocňují nejnižší úrokové sazby v Evropské unii. Mění se trendy ve struktuře českého HDP. Stále více získává na dynamice spotřeba domácností, která tvoří zhruba polovinu produktu. Letos její růst atakuje 4 procenta, loni byl 2,4procentní. Její meziroční růst 3,8% je nejvyšší od konce roku 2003. Na růstu HDP se spotřeba domácností podílela 30 procenty. Loni to bylo jen 20 procenty, " řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

"Největším rizikem ekonomického růstu je nyní fiskální nestabilita. Pokud se vláda a posléze Parlament nedohodnou na rozumném rozpočtu, oslabí to korunu. Dlouhodobě to pak způsobí tlak na růst úrokových sazeb a zdražení hypoték," dodal Michl.

Vyspělé státy doženeme za mnoho let

"Ačkoli česká ekonomika roste několikanásobně rychleji než ekonomika eurozóny, bude České republice trvat ještě mnoho let, než se dostaneme na průměrnou úroveň zemí dnes tvořících eurozónu. Rozdíl mezi ekonomikami je značný, " řekl analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

"Z pohledu českého spotřebitele je třeba připomenout, že růst HDP není zárukou lepšího života, ačkoli HDP bývá ekonomy používán jako měřítko životní úrovně. Neříká nic o stavu životního prostředí, množství volného času nebo třeba rodinné spokojenosti, " dodal Pikora.

Poklesly výdaje vládních institucí o 3,4 procenta. To ale jen díky vysoké loňské základně, ovlivněné nákupem bojových letounů. Investice stouply o 5,3 %. Z toho třetina výdajů šla na nákup strojů.

Ekonomiku táhne především vývoz, negativní vliv na růst mají vysoké ceny ropy. Vývoz meziročně vzrostl o 10,2 procenta, stejně jako dovoz.

Meziroční růst české ekonomiky v jednotlivých čtvrtletích roku 2005 a v 1. čtvrtletí roku 2006 (v %)
2. čtvrtletí 20066,2
1. čtvrtletí 20067,1
4. čtvrtletí 20056,9
3. čtvrtletí 20055,9
2.čtvrtletí 20056,2
1. čtvrtletí 20055,4
zdroj: ČSÚ

České republice se daří i v mezinárodním srovnání. "ČR spolu se Slovenskem (6,7%) patří v růstu HDP k premiantům. Pomaleji rostoucí země unie jsou tradiční členové v čele s Německem, Británií a Francií, kde je růst kolem 2,5%. Ale také někteří nováčci jako je Maďarsko (3,6%), které sužuje fiskální nerovnováha. Naopak extrémně rychle prosperují pobaltské země Estonsko a Lotyšsko s růstem přes 10 procent HDP. Těm se ve světě vyrovná jedině Čína (11,3%)," řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

HDP České republiky vzrostl loni o rekordních šest procent. Byl to nejlepší výkon ekonomiky v historii samostatné České republiky. [celá zpráva]

Ministerstvo financí ve svém posledním odhadu z července předpokládá letošní růst HDP na 6,2 procenta. [celá zpráva] Mezinárodní měnový fond přišel s nižším odhadem, počítá s růstem o 5,5 procenta.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) předpovídá ČR na tento i příští rok mírné snížení hospodářského růstu, ale stále na vysoké úrovni. Odhaduje, že po loňských šesti procentech vzroste letos HDP o 5,75 a v příštím roce o 4,75 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ekonomika roste rekordním tempem

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky za první čtvrtletí letošního roku vzrostl o rekordních 7,4 procenta, což je nejvíce od roku 1995. Ekonomiku táhl...

Výběr článků

Načítám