Hlavní obsah

Češi si musejí zvykat na "ou tú"

Právo, mrk

Zaběhnutou značku Eurotel minulý pátek definitivně nahradila nová -O2. Polemiky o tom, jak se bude název firmy vyslovovat, utnula samotná společnost. Chce, aby ji lidé znali jako "ou tú".

Článek

Pod tím si však řada lidí nedovede nic představit a operátora nazývají buď postaru Eurotel, nebo rovnou česky "ó dva". Někteří firmu titulují dokonce "nula dva". Naučit vyslovovat název firmy anglicky má Čechy naučit reklama. Odborníci z Ústavu pro jazyk český Akademie věd nevidí v anglické výslovnosti problém. "Současné společenské klima je vůči anglické výslovnosti tolerantní, ačkoli pro ni kromě respektu k původní výslovnosti není v českém prostředí žádný jiný důvod," řekl Právu Martin Prošek.

Anglická výslovnost podle něj není v ničem ani lepší, ani horší. "Jediný rozdíl je v tom, že v některých sociálních skupinách je pociťována jako znak čehosi vyššího," dodal. Domnívá se, že požadavky na cizojazyčnou výslovnost budou firmy vznášet o to vehementněji, čím ochotněji je budou Češi přijímat.

Někteří lidé používají označení "kyslíci"

Anglické názvy přitom mají podle jeho kolegy z oddělení jazykové kultury Jana Chromého větší šanci uchytit se. "Angličtina se čím dál více stává mezinárodním jazykem, řada lidí ji zvládá alespoň pasivně. Je proto logické, že se její výslovnost ujímá spíše než třeba německá," sdělil Právu.

Lingvisté ale předpokládají, že v běžném hovoru se Češi s názvem vypořádají po svém. Stejně jako před časem v případě obchodního domu Carrefouru, který řada lidí překřtila na "kefír". "A co se týká O2, u některých už se vžilo označení kyslíci," uvedl Chromý.

Reklama

Související články

Značky Telecom a Eurotel se mění na O2

Značky Český Telecom a Eurotel nahradí od pátku jediný název O2. Pod touto značkou bude společnost Telefónica O2 nabízet služby v mobilní i pevné síti. Navíc...

Výběr článků

Načítám