Hlavní obsah

Visegrádská čtyřka požaduje větší rozpočet

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
BRATISLAVA

Více peněz do společného fondu Visegrádské čtyřky (V4) chtějí dát ministři zahraničí členských zemí. Oznámili to v úterý při setkání v Bratislavě šéfové diplomacií České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska. Navýšení rozpočtu musí ovšem ještě odsouhlasit premiéři států V4 na summitu v Maďarsku. Rozpočet by měl činit pět miliónů eur (asi 140 miliónů korun).

Článek

Nový český ministr zahraničních věcí, Alexandr Vondra, který si v Bratislavě odbýval zahraniční premiéru ve své nové funkci, vyjádřil odhodlání přiblížit Visegrád více lidem.

"K tomu patří také navýšení visegrádského fondu, který bude následně disponovat rozpočtem pěti miliónů eur, což už je částka, se kterou se už dá leccos podnikat a dá se podpořit řada konkrétních projektů," prohlásil.

Stipendia pro studenty Běloruska

Z visegrádského fondu chtějí země V4 financovat i stipendia pro studenty z Běloruska a dalších států. Ministři zahraničí zemí V4 zároveň chtějí požádat evropskou komisařku pro zahraniční vztahy Benitu Ferrerovou-Waldnerovou a komisaře pro vzdělání Jána Figeža, aby na tato stipendia přispěla i Evropská unie.

Vondra si v Bratislavě zavzpomínal na rok 1990, kdy byl ve slovenské metropoli jako poradce federálního prezidenta Václava Havla na setkání intelektuálů. Podle něho setkání přichystané ještě v chaotické porevoluční době sice poznamenaly zmatky, ale v zásadě položilo základy Visegrádu. V přítomnosti maďarské ministryně zahraničí Kingy Gönczové také vzpomínal, že její tatínek, tehdejší maďarský prezident Árpád Göncz, patřil mezi ty, kdo "dláždili chodník ke spolupráci".

Skupina V4 trvá na Schengenu v říjnu 2007

"Mám velkou radost z toho, že má první návštěva ve funkci ministra zahraničních věcí České republiky vede do Bratislavy a vede na setkání visegrádské skupiny, která funguje už 15 let k prospěchu všech čtyř zemí," dodal. Ministr dále zdůraznil zájem států V4 na zavedení schengenského systému v říjnu příštího roku. V polovině září se ve Slaném u Prahy setkají prezidenti V4.

Reklama

Související články

Prezidenti V4: Evropská unie potřebuje změny

V pátek jednali v jihopolské Wisle prezidenti tzv. visegrádské čtyřky (V4) - České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Shodli se na tom, že se Evropská...

Výběr článků

Načítám