Hlavní obsah

Věřitelé LG.Philips Displays odsouhlasili návrh na vyrovnání

HRANICE NA MORAVĚ

Vyrovnání, které navrhla hranická továrna na výrobu klasických televizních obrazovek LG. Philips Displays Czech Republic, věřitelé v pondělí schválili. Celkem věřitelé přihlásili pohledávky za 7,38 miliardy korun. Společnost chce věřitelům zaplatit 30 procent jejich pohledávek.

Článek

"Rozhodnutí věřitelů, kteří jednomyslně podpořili vyrovnání, je pro nás potvrzením, že námi navržená cesta řešení závazků společnosti byla správným krokem. Znamená největší možnou výtěžnost pro věřitele a zároveň umožňuje pokračování provozu a posléze i prodej firmy za chodu, kdy zůstávají zachována pracovní místa," uvedl generální ředitel LG.Philips Displays Czech Republic Phil Styles.

Dodal, že pohledávky by měly být uhrazeny buď v hotovosti, jejich kapitalizací, anebo kombinací těchto dvou způsobů. Výnosy na úhradu chce LG.Philips Displays Czech Republic získat z prodeje areálu včetně výrobních hal, zásob a materiálu a z pokračující výroby klasických obrazovek, kterou lze ale podle vedení společnosti kvůli nepříznivému vývoji na trhu udržet jen dočasně.

Do vyrovnání byla započítána i část investičních pobídek. Hranická továrna dostala od státu například 801 miliónů korun na vytvoření nových pracovních míst a rekvalifikace zaměstnanců. Ministerstvo práce a sociálních věcí tyto pohledávky přihlásilo do vyrovnání a stát by podle rozhodnutí soudu měl dostat 30 procent pobídek zpět formou kapitalizace.

Investiční pobídky továrna vracet nebude

Česká republika tak ve společnosti získá majetkový podíl v nominální hodnotě 240 miliónů korun. Podle vedení společnosti je to stejná forma plnění s jakou u části své pohledávky souhlasil i největší věřitel společnosti, kterým je konsorcium bank vedení renomovanou JP Morgan.

Podle generálního ředitele vládní agentury CzechInvest Tomáše Hrudy společnost LG.Philips Displays splnila podmínky pro získání zbývajících pobídek v hodnotě zhruba 600 miliónů korun, které hranická továrna nebude muset státu vracet. "Prostředky byly vynaloženy v souladu s dohodami," řekl Hruda.

Závod hledá nového investora

Hranický závod nyní hledá nového investora, který by měl areál převzít na přelomu letošního a příštího roku. [celá zpráva] "S 25 zájemci máme podepsanou dohodu o zachování důvěrných informací. Někteří z nich již nyní projevují vážný zájem. Jde převážně o firmy z oblasti elektrotechnického a automobilového průmyslu," uvedl Styles.

Závod LG.Philips v Hranicích na Moravě musel kvůli krachu své mateřské společnosti LG.Philips Displays Holding na začátku roku zastavit výrobu. Nyní se mu ale překvapivě daří, našel trhy pro klasické televizní obrazovky, které vyrábí. [celá zpráva] Vedení závodu, který čerpá státní pobídky, se rozhodlo pro restrukturalizační program s cílem zachovat produkci a pracovní místa.

Reklama

Související témata:

Související články

LG.Philips v Hranicích vábí nového investora

Závod LG.Philips Displays v Hranicích na Moravě počítá s tím, že na přelomu roku do firmy přijde nový zahraniční investor. V současné době vedení závodu jedná...

Výběr článků

Načítám