Hlavní obsah

Obchodní bilance skončila kvůli dovoleným schodkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obchodní bilance ČR skončila v červenci schodkem 1,2 miliardy korun. Pokles vývozu je dán začátkem dovolených, které tlumí výrobu. Informaci v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

"Zhoršení souvisí s letními dovolenými, jde tudíž o sezónní zhoršení," uvedl analytik České spořitelny David Navrátil.

Podobně jako už mnoho měsíců se podle ČSÚ "příznivě se vyvíjela zejména bilance strojů a dopravních prostředků, kde vzrostlo aktivum o sedm miliard korun." Na druhou stranu roste stále částka, kterou ČR platí za dovoz paliv, především ropy a plynu.  Schodek v porovnání s loňskem vzrostl o 3,1 miliardy korun.

Stále se daří zlepšovat obchod se státy EU. ČR sem v červenci dovezla zboží v hodnotě o 20,4 miliard korun vyšší než zboží, které dovezla. Zlepšil se hlavně obchod s Maďarskem a Belgií. Se státy mimo EU se schodek prohloubil o 4,2 miliardy korun. Z nečlenských zemí totiž ČR dováží právě ropu, plyn nebo textil.

"Potenciálním rizikem pro český export je německá ekonomika, kam míří třetina zakázek. Německé HDP sice zrychlilo růst, ale třeba index důvěry ZEW spadl na pětileté minimum. Tento index obvykle vypovídá o budoucnosti ekonomiky našeho největšího obchodního partnera," uvedl Aleš Mivhal z Raiffeisenbank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám