Hlavní obsah

Češi kupují více biopotravin

Právo, kk, jan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

O biopotraviny je mezi českými spotřebiteli stále větší zájem. Loni si koupili potraviny bez jakýchkoliv chemických postřiků a přídatných látek v hodnotě 350 miliónu korun, což je proti roku 2004 zhruba o třetinu více.

Článek

Sdělili to zástupci Svazu ekologických zemědělců. Asi 40 procent zákazníků přitom upřednostňuje produkty vyrobené v České republice.

Lidé nakupují hlavně čerstvé biomléko, maso i pečivo. V některých produktech, například ve vejcích, čeští ekozemědělci nestačí pokrýt poptávku. Naopak zhruba 75 procent obilnin vyvážejí.

Biopotraviny jsou vyprodukovány bez pesticidů a umělých hnojiv. Při zpracování se nesmějí používat aditiva, tzv. éčka, chemická barviva nebo dochucovadla. Cílem je během zpracování zachovat surovinu co nejvíce v přírodní, tedy zdravé podobě.

Obrat na trhu biopotravin v mil. Kč
rokmilióny Kč
2002150
2003180
2004270
2005350
Zdroj: agentura Green marketing

Bio výrobky kupují hlavně ženy

Výrobky s označením BIO si podle výzkumu nejčastěji kupují ženy, kterým je mezi 25 až 44 lety, mají vysokoškolské vzdělání, střední či vyšší příjem. Největší počet zákazníků je z Prahy.

Zatím však biovýrobky pravidelně vyhledává velmi úzká skupina spotřebitelů - pouhá tři procenta zákazníků. Čtvrtina populace je sice zná, ale sáhne po nich do regálu obchodů jen občas, téměř polovina je vůbec nekupuje.

V Česku se na konci loňského roku ekologicky hospodařilo na 6 procentech zemědělské půdy. "Alespoň na této ploše je tak zajištěna péče o krajinu a ekologické zemědělství nevede k takové nadprodukci jako to klasické. S tímto problémem se nyní EU potýká," řekl ministr zemědělství Ivan Mládek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám