Hlavní obsah

BAE Systems prodá svůj podíl v Airbusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská zbrojní a letecká společnost BAE Systems prodá tento týden podle britských novin The Observer svůj 20procentní podíl v evropském výrobci letadel Airbus francouzsko-německému konsorciu EADS, který v Airbusu vlastní zbylých 80 procent. EADS by se tak stal jediným vlastníkem Airbusu.

Článek

Firma svůj záměr prodat svůj podíl v Airbusu oznámila už v dubnu, očekávala, že za 20 % akcií získá 1,9 miliardy liber (76 miliard korun). Původně chtěla mnohem více, ale nyní je firma ochotna akceptovat i nižší cenu, protože stav firmy Airbus se podle ní bude jen zhoršovat.

Za vše mohou letouny A380, které Airbus s velkou pompou odzkoušel na konci loňského dubna. [celá zpráva]  Se zaváděním výroby obřího stroje, na jehož palubu se vejde v charterové verzi až 820 lidí (v běžném provedení 555) a maximální dolet má 15 tisíc kilometrů, jsou problémy a sériová produkce se pozdržela.

Kritici tvrdili, že o tak velké letadlo nebude zájem, ale letecké společnosti jej objednávaly. Jednou z prvních byly například singapurské aerolinky. Původně se na stroj těšily už na začátku roku 2006, později se dodání odsunulo na druhou polovinu roku 2006. Ani tento termín však nebude dodržen.

Firma Airbus

Airbus vznikl postupnými fúzemi firem z Francie, Německa, Španělska a Británie. Základnu má ve francouzském městě Toulouse. V současnosti je největší leteckou společností světa, co do počtu zakázek je jejím největším konkurentem Boeing.

Nyní spadá částečně pod francouzsko-německo-holandskou zbrojní společnost EADS (Evropská společnost pro letectví a vesmír)  a částečně pod britský koncern BAE Systems.

Nejnovějším strojem společnosti je Airbus A380, který je zároveň i největším civilním letounem. Pojme až 550 cestujících a poprvé byl představen v roce 2005, kdy se konal první zkušební let. První komerční let se uskutečnil v říjnu 2007, kdy se stojem začaly létat aerolinky Singapore Airlines.

Firma navíc přiznala, že nestihne kvůli náročné montáži (problémy jsou například s umístěním kabelů) dodat tolik letadel, kolik slíbila. Čekají ji tak pokuty v řádu miliard eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Velkoletadlo A380 na linky ještě letos

Airbus A380, největší dopravní letoun světa, si odbude světovou premiéru na pravidelné lince už letos v prosinci. Stane se tak v barvách asijských Singapore...

Airbus nedodá včas první velkoletadla

Akcie společnosti EADS, která je mateřskou firmou konsorcia Airbus, včera oslabily o 34 procent na 16,75 eura za kus. Jsou tak nejníže za poslední dva roky....

Francouzská vláda nechce řešit krizi Airbusu

Francouzský ministr financí Thierry Breton nechá řešení krize ve strojírenském koncernu EADS a jeho dceřiné firmě Airbus na akcionářích koncernu. Akcionáři...

Výběr článků

Načítám