Hlavní obsah

Plyn od října zlevní o 5,5 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Plyn po několikerém zdražení konečně zlevní. Ceny pro domácnosti od října klesnou v průměru o 5,5 procenta. Oznámil to ve čtvrtek Energetický regulační úřad (ERÚ).

Článek

"Považuji to za dobrou zprávu. Menší radost však musíme mít z faktu, že toto snížení je umožněno neodůvodnitelně vyššími cenami v minulých kvartálech. Tedy že odběratelé plynu zaplatili v uplynulých měsících za odběr více, než bylo nutné, " řekl kandidát na ministra průmyslu Martin Říman (ODS).

"Pokud nedojde k výraznému zvýšení cen ropy a plynu na světových trzích, nenastane zvýšení ceny plynu ani od 1.1. 2006," řekl předseda ERÚ Josef Fiřt.

Nejvýraznější zlevnění plynu zaznamenají obyvatelé Královéhradeckého kraje, kde se cena plynu sníží o 5,8 procenta. Naopak nejméně plyn zlevní v Jihočeském kraji, kde jeho ceny klesnou o 5,1 procenta.

Domácnost, která používá plyn pouze na vaření, tak podle ERÚ ušetří zhruba padesátikorunu ročně. Domácnosti, v nichž se plyn používá pro vaření a ohřívání vody, ušetří asi 370 korun a obyvatelé bytů, kteří plyn využívají i k topení, ušetří asi 1100 korun ročně. Pro lidi žijící v rodinných domech se spotřebou plynu na topení, ohřívání vody a vaření může být úspora podle ERÚ přes 1800 korun ročně.

Transgas nakupuje plyn levněji

Hlavním důvodem snížení cen je podle ERÚ reakce na přílišné výnosy RWE Transgas z prvního a druhého čtvrtletí letošního roku, kdy tato společnost nakupovala plyn do ČR levněji, než ERÚ předpokládal při stanovování cen. Od dubna 2006 došlo navíc ke změně vstupních podmínek u jednoho z dodavatelů ve prospěch zákazníků ČR.

"Důvody pro snížení cen jsou dva. Prvním je potřeba vyrovnání cenové úrovně mezi jednotlivými čtvrtletími a tím druhým je to, že po dlouhých letech vyjednávání se nám podařilo dojednat lepší podmínky na dovoz zemního plynu ze zahraničí. To, že se povedlo ceny stlačit, je výrazný vstřícný krok všem zákazníkům v České republice," řekl Právu tiskový mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

Cena plynu klesne od října i pro tzv. oprávněné zákazníky, mezi které patří odběratelé z řad podnikatelů a firem, a to v průměru o 5,2 procenta.

ERÚ k 31.3.2007 zruší cenové stropy, které zavedl 1. ledna 2006. Vzhledem k plně liberalizovanému trhu nebudou ceny plynu od 1. dubna 2007 regulovány.

Společnost RWE Transgas, která ovládá 80 procent tuzemského trhu s plynem, ERÚ již ve středu navrhla výrazné zlevnění plynu na čtvrté čtvrtletí letošního roku (období říjen-prosinec). [celá zpráva]

ERÚ nedávno postihl skupinu RWE Transgas za to, že v loňském roce předražila dodávky plynu pro některé z 35 velkých odběratelů, pro něž byl zcela liberalizován trh. [celá zpráva] Firma se tedy nyní snaží učinit vstřícný krok, když navrhla nižší ceny plynu.

RWE Trasgas dostala také od antimonopolního úřadu pokutu 370 miliónů korun. Firma pokutu dostala za zneužití svého dominantního postavení na trhu s plynem. [celá zpráva]

Anketa

Používáte zemní plyn?
ano, k vytápění, k vaření a k ohřevu teplé vody
65,9 %
ano, na vaření
14,2 %
ano, na vytápění
14,1 %
ne, nepoužívám plyn vůbec
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 790 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Od ledna vzrostou důchody, platy, ale i ceny

Jak se změní obsah našich peněženek a bankovních kont od Nového roku? Na jedné straně vzrostou důchody i sociální dávky a řadě zaměstnanců se zvýší platy. Také...

Plyn od dubna podraží o 1,4 procenta

Energetický regulační úřad (ERÚ) ve středu oznámil, že ceny plynu pro domácnosti se od dubna zvýší v průměru o 1,4 procenta. Po dramatickém zvýšení cen o 17,4...

Zemní plyn zřejmě od července nezdraží

Domácnosti se pravděpodobně v nejbližší době nemusí obávat dalšího zdražení zemního plynu. Podle předsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josefa Fiřta...

Výběr článků

Načítám