Hlavní obsah

Kabinet chce odložit platnost zákona o nemocenském pojištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu navrhla odložit platnost zákona o nemocenském pojištění o dva roky až na rok 2009. První dva týdny nemoci tak bude dál lidem platit stát místo firem. Vláda změnu prosadila loni ve Sněmovně, firmy by sice platily 14 dní nemocenskou svým zaměstnancům, ale zároveň by se jim snížily odvody na pojistném.

Článek

Pokud vláda nestihne odložit platnost zákona o nemocenském pojištění do prosince 2006, sazba pojistného na nemocenské pojištění, které odvádějí firmy za své zaměstnance, zůstane v příštím roce stejná jako dosud, tedy 3,3 procenta z vyměřovacího základu. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zato bude podnikům plně refundovat jejich výdaje na vyplacenou náhradu mzdy.

Pokud by novela začala v lednu 2007 platit, odvody by firmám klesly z 3,3 na 1,4 procenta. Státní rozpočet by tak ale přišel o miliardy korun. Kabinet nyní navrhuje tuto změnu odsunout. Změna zákona o nemocenské by měla do státního rozpočtu přinést devět až deset miliard korun.

Odvody by se pak snižovaly postupně od roku 2008. V roce 2008 by se pojistné snížilo o jedno procento na 2,3 procenta a ČSSZ by vrátila firmám polovinu vyplacených prostředků. V roce 2009 by sazba pojistného klesla na 1,4 procenta a nemocenskou prvních 14 dní by platily už jen firmy. 

Zda se nový zákon ještě do ledna změní, není jasné. Novelu musí projednat a schválit parlament a posoudí ji prezident.

Živnostníkům se sníží odvody na nemocenské pojištění

Zároveň schválila vláda záměr ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) na snížení nemocenského pojistného živnostníkům. Pojistné se jim sníží od 1. ledna 2007 rovnou ze současných 4,4 na 2,5 procenta. [celá zpráva]

"Vzhledem k tomu, že živnostníci jsou sami sobě zaměstnavateli, nelze jim uložit, aby si vypláceli náhradu příjmu. Proto se jim sazba pojistného sníží," objasnila mluvčí MPSV Kateřina Beránková.

Dosud pobírají živnostníci nemocenské dávky, stejně jako zaměstnanci, od prvního dne marodění. Stejně jako dnes ani od ledna nebudou mít OSVČ povinnost přihlásit se k nemocenskému pojištění.

Vláda se snaží snížit vysoký schodek státního rozpočtu. Schválila také zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky [celá zpráva] a odložení platnosti služebního zákona [celá zpráva] Kdyby vláda tyto kroky neučinila, schodek rozpočtu by nebyl 88 miliardy korun, jak vláda plánuje, ale až 170 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Živnostníci nedostanou za 14 dnů nemoci nic

Živnostníci, kteří od ledna příštího roku onemocní a lékař jim vystaví neschopenku, nedostanou v prvních 14 dnech marodění z nemocenské žádné peníze....

Výběr článků

Načítám