Hlavní obsah

Prudké zdražení cigaret zvedne inflaci

Právo, Jiří Novotný
PRAHA

Razantní růst spotřební daně na tabákové výrobky, který má ve středu odstupující vláda projednat na návrh ministra financí Bohuslava Sobotky, by mohl podle analytiků v roce 2007 zvednout v Česku inflaci až o jedno procento. Průměrná inflace za celý loňský rok přitom v ČR dosáhla 1,9 procenta a za letošek by měla být 2,8 až 3 procenta.

Článek

Nakolik ale zdražení cigaret inflaci skutečně ovlivní, bude podle Davida Marka z Patria Finance záviset na způsobu provedení změny spotřební daně. "Pokud by měl být stejný jako dosud, mohlo by se zvýšení sazby daně projevit ve skutečných cenách cigaret se značným zpožděním a postupně," řekl ČTK Marek. 

Jestliže Sobotkův návrh ve vládě projde a podpoří ho i parlament a podepíše prezident, podraží v příštím roce středně drahé cigarety, jako jsou marlbora, sparty, camelky či westky, proti dnešním cenám až o dvacet korun. Z toho nejméně pětikorunou se na tom bude podílet letošní zvýšení spotřební daně a až patnácti korunami realizace Sobotkova návrhu.

Zatím naposled se spotřební daň zvyšovala letos v dubnu. Tabákové firmy si však vytvořily takové zásoby cigaret se starými kolky, že se vyšší daň v prodejnách projeví nejdříve v říjnu. Pak by se ale například marlbora mohly prodávat až za 66 korun a camelky za 64 Kč.

Podobný vývoj lze očekávat iv roce 2007, kdy mají cigarety podražit dokonce o 12 až 15 korun. Cena kvalitnějších cigaret pak už bude v Česku atakovat dříve nemyslitelnou osmdesátikorunovou hranici, což je nemalá rána pro rozpočty rodin kuřáků.

Do rozpočtu navíc až deset miliard

Ministerstvo financí očekává, že zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky vynese navíc státu kolem deseti miliard korun. Ovšem jen v případě, že spousta kuřáků nepřejde po zdražení na lacinější druhy cigaret, kterých se na trhu objevilo velké množství. Vždyť kuřáci si mohou vybírat už z více než 200 značek.

Zvyšováním spotřební daně na tabákové výrobky realizuje Česká republika harmonogram, dohodnutý už dříve s Evropskou unií. Podle něj musí v ČR do konce roku 2007 spotřební daň na tabákové výrobky dosáhnout úrovně minimálních sazeb, platných v EU.

Ministerstvo financí svůj návrh zaslalo už před několika měsíci v rámci připomínkového řízení velkým tabákovým výrobcům. Podle něj by od 1. ledna 2007 měla minimální daň na středně drahé cigarety činit už 32 procent z maloobchodní ceny plus 85 haléřů za kus, nejméně však 1,75 Kč za jednu cigaretu. Nyní je tato daň 24 procent.

Levné cigarety jsou zase zatíženy minimální sazbou, která má v roce 2007 proti dnešku stoupnout o 0,62 Kč za kus a 12,40 Kč za krabičku, tedy dokonce o 55 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Cigarety opět podraží, až o 15 korun

Ministerstvo financí (MF) navrhuje vládě kvůli nižšímu schodku státního rozpočtu zvýšit od příštího roku spotřební daň z tabákových výrobků. Podle mluvčí úřadu...

Výběr článků

Načítám