Hlavní obsah

Rath by chtěl zvýšit platby za zdravotní pojištění

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zvýšit množství peněz, které z platu odvádíme na zdravotní pojištění, ze současných 13,5 nejméně na 14,5 procenta považuje za nezbytné odstupující ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). Zdravotnictví by to podle něj ročně přineslo 10 až 12 miliard korun.

Článek

"Je to úvaha ke zvážení, protože medicína je a bude v důsledku nejmodernějších léků a léčebných postupů stále dražší," řekl ve čtvrtek Právu Rath. "Samozřejmě že tak závažný krok by musel udělat parlament po diskusi napříč politickým spektrem," dodal.

Zvýšení pojistného minimálně o jedno procento by se podle Ratha mohlo rozdělit rovnoměrně mezi zaměstnance a zaměstnavatele. Dosud z 13,5 procenta zaměstnanec odvádí ze svého platu 4,5 procenta a zaměstnavatel za něj devět procent.

Léčba stále dražší

Jak Rath dále prohlásil, víc by měli platit i podnikatelé. "Ti zatím odváději na zdravotní pojištění v průměru jen třetinu toho, co zaměstnanci," připomněl.

K úvaze o zvýšení pojistného vedou Ratha stále rostoucí finanční požadavky zdravotníků a nemocnic. Například Česká onkologická společnost požaduje, aby nejmodernější léky na rakovinu dostali všichni pacienti, kteří je potřebují, a ne jenom někteří. Jde o miliardy korun ze zdravotního pojištění navíc. Psychiatři by zase chtěli deset miliard na obnovu léčeben, které jsou v dezolátním stavu.

"Požadavky mají i ostatní oblasti zdravotnictví. Kdybychom je sečetli a chtěli všechny uspokojit, potřebovali bychom jednorázově sto miliard korun," informoval Rath.

Ministr se přitom inspiruje příkladem Německa. Tam bylo nyní v rámci reformy zdravotnictví navýšeno povinné zdravotní pojištění ze 14,3 na 14,8 procenta. "U nás je 13,5 procenta a nezměnilo se už od roku 1992," uvedl ministr.

ČSSD to nemá ve svém programu

Rath si je současně vědom, že zvýšení pojistného nebude snadné v ČR prosadit. "Já osobně s navýšením pojistného nemám problém. Určitě by mě ale vyhnali ekonomové, protože budou tvrdit, že to není možné, neboť by se zvýšila daňová zátěž občanů i firem," soudí ministr.

Navíc Rath konstatoval, že ČSSD nemá zvýšení pojistného ve svém programu, i když někteří její členové mají stejný názor jako on. "Pokud však budeme chtít zajistit pacientům nejmodernější léčbu a léky, pak ke zvýšení pojistného stejně spějeme. Je to jen otázka času," prohlásil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám