Hlavní obsah

Evropané chtějí zpátky delší pracovní týden

Většina zaměstnanců vyspělých západních států nechce limity na pracovní dobu a přeje si pracovat déle. Zjistil to výzkum listu Financial Times, který byl proveden ve Francii, Německu, Velké Británii, Itálii a Španělsku. Zúčastnilo se ho 10 000 respondentů.

Článek

Polovina Britů (52 procent) si myslí, že by se měly odstranit striktní pravidla EU týkající se omezené pracovní doby. EU nyní povoluje pracovní týden, který má maximálně 48 hodin. [celá zpráva] Ve Velké Británii je už ale nyní možné pracovat déle.

Většina Francouzů a Němců také nechce striktně omezenou pracovní dobu. Přitom vlády obou zemí dříve prosadily v některých úřadech či podnicích i kratší pracovní týden než 30-ti hodinový.

Vymykají se Španělé. Sedmdesát dva procent z nich chce státní kontrolu pracovní doby a limity EU na omezení pracovní doby podporují.

Vlády chtějí více flexibilní pracovní trhy

Otázka pracovní doby je v současnosti ve středu pozornosti kvůli tomu, že řada vyspělých západních států chce nastolit reformu svých pracovních trhů, které by měly být více flexibilní. Francie a Německo hledají řešení, jak zjednodušit firmám najímání a propouštění pracovník a jak snižovat náklady na zaměstnance, aby se snížila vysoká nezaměstnanost.

Velká Británie už řadu změn v pracovním trhu provedla, její trh je více flexibilní a  nezaměstnanost je pouze pět procent.

Zaměstnavatelé a již i řada politiků v Německu vyzývají zaměstnance, aby pracovali déle a nelpěli na kolektivních dohodách. Tím by přispěli svým dílem k oživení chronicky slabé německé ekonomiky a zabránili přesunu výroby do levnějších zemí, například České republiky. [celá zpráva]

Hodiny strávené v práci ve vybraných zemích
Česká republika39,4
Řecko42,4
Polsko41,7
Slovensko41,1
Maďarsko40,5
Portugalsko, Rakousko39,0 - 39,1
Itálie38,5
Irsko37,3
Belgie, Francie37,1
Německo36,9
Velká Británie, Dánsko35,6 - 35,7
Nizozemsko31,4
Zdroj: ČTK

V řadě zemí EU řeší  také kvůli nízké porodnosti i reformu důchodového systému. Velká Británie zvažuje zvýšit věk pro odchod do důchodu, v současnosti je to 65 let. Tři čtvrtiny Britů by bylo ochotno zvážit, že by pracovali i po 65 roce života, ale tu samou věc, by bylo ochotno udělat jen 67 procent Italů, 56 procent Němců a 41 procent Francouzů.

Anketa

Souhlasíte s limity EU ohledně pracovní doby?
ano
55,1 %
ne
42,4 %
nevím
2,5 %
Celkem hlasovalo 1212 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Němci se odhodlávají k delší pracovní době

Zaměstnanci přední německé cestovní kanceláře Thomas Cook v pátek svolili k tomu, že budou pracovat déle a v zájmu snížení nákladů se smíří s odložením růstu...

Výběr článků

Načítám