Hlavní obsah

Češi ruší kvůli požárům zájezdy na Chalkidiki

Někteří lidé mají obavy cestovat na řecký poloostrov Chalkidiki kvůli rozsáhlým požárům, které tam vypukly v pondělí. Několik cestovních kanceláří (CK) zaznamenalo úbytek zájmu o cestování do této oblasti v řádu desítek procent i rušení již zaplacených zájezdů. Většina klientů však vyčkává, jak se situace vyvine.

Článek

"Někteří klienti zájezdy ruší. Je to čerstvé a na místě je panika, ale situace na Chalkidiki se postupně uklidňuje. Požár nebyl přímo v letoviscích, ale v kopcích nad nimi. Dým, který byl v letoviscích postupně mizí díky foukání větru. Ministerstvo zahraničí také nevydalo varování, že by na Chalkidiki neměli Češi cestovat z důvodu nebezpečí. Vyčkáváme, jak se situace vyvine," řekla Novinkám obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi.

"V souvislosti s požáry, které jsou hlášeny na poloostrově Chalkidiki informujeme, že všichni klienti cestovní kanceláře Blue Style byli z bezpečnostních důvodů dočasně evakuováni a nyní se vracejí do svých ubytování. Ubytovací kapacity CK Blue Style požárem nebyly zasaženy," řekla Novinkám Markéta Svobodná z marketingového oddělení CK Blue Style.

Klienti ostatních cestovních kanceláří pociťují obavy, ale zájezdy zatím neruší.

"Nemáme zatím signály, že by někteří klienti zájezdy na Chalkidiki hromadně rušili. Lidé vyčkávaj na vývoj situace, " řekla Novinkám Barbora Bártová z CK Net Travel.

"Klienti nám volají, mají obavy, ale zájezdy zatím neruší. Od našeho řeckého delegáta máme informace, že klientům nehrozí v dané oblasti nebezpečí," řekla Novinkám Zita Nejedlá z CK Bonton.

Mnoho českých i dalších zahraničních turistů na řeckém poloostrově Chalkidiki strávilo noc na úterý venku na pláži poté, co museli být evakuováni ze svých ubytovacích zařízení kvůli rozsáhlému lesnímu požáru. Žádný z českých turistů nebyl zraněn. [celá zpráva]

Místo na Chalkidiki lidé míří na řecké ostrovy

Podle marketingového ředitele internetové cestovní agentury Invia Michala Tůmy zájem o Chalkidiki v souvislosti s požáry poklesl. "Zaznamenali jsme i několik storn již zaplacených zájezdů. Na úkor Chalkidiki roste zájem o řecké ostrovy," uvedl. Invia má nyní v oblasti asi 100 zákazníků s různými cestovními kancelářemi.

"Pro letošní rok zde zřejmě sezóna skončila. Díky samoregenerační síle přírody lze předpokládat, že v příštích letech by se situace měla vrátit do normálu," řekl viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur František Hájek. Pokud se podle něj požáry dále nerozšíří, neměla by se v sousedních oblastech situace pro rekreanty zhoršit, a stejně tak by to nemělo mít vliv na prodej zájezdů do těchto lokalit.

Podle analytika Jaromíra Beránka sice pro postiženou oblast sezóna skončila asi o měsíc dříve, přesto na celkové počty českých turistů, kteří navštěvují Řecko, nebude mít požár výrazný vliv. Letos se očekává, že Řecko navštíví podobně jako loni 280 000 českých turistů. V důsledku požáru by se očekávaný počet mohl snížit maximálně o jednotky tisíc, řekl Beránek. Češi si podle něho uvědomují, že požár postihl jen malou část země na pevnině. Na poptávku po cestování na ostrovy, které jsou hlavním lákadlem pro turisty, tak nebude mít vůbec žádný dopad.

Čeští turisté zatím v oblasti zůstávají, vrátí se jen dětský tábor

"Podle našich nejčerstvějších zpráv je situace stabilizovaná, všichni naši klienti jsou ubytovaní. Žádný z námi využívaných hotelů není požárem bezprostředně ohrožen, ale v některých se objevily problémy s vodou, někde i elektřinou," uvedla Pavlína Pešová ze společnosti FIRO-tour, která má na poloostrově Kasandra asi 80 turistů. Podle ní dosud nikdo z klientů neprojevil zájem o dřívější návrat.

Představitel cestovní kanceláře Evroškol Lukáš Nevečeřal sdělil, že všichni jejich klienti jsou v pořádku. Kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám i škodám na životním prostředí předčasně ukončí pobyt asi 80 dětí, které byly ubytovány v Pefkochori. Jak řekl Richard Krpač z českého ministerstva zahraničí, český honorární konzul v Soluni Nikolaos Bumbaris zajistil na středu pro přepravu dětí dva autobusy. Dětem, z nichž mnohé jsou na léčebném pobytu s astmatem, nesvědčí zápach ze spálenin. [celá zpráva]

Další velké cestovní kanceláře Fischer a Čedok v oblasti žádné turisty nemají. Podle mluvčího CK Fischer Dana Plovajka nemá situace vliv na zájezdy na další řecké ostrovy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám