Hlavní obsah

Stavebním spořitelnám stále hrozí vysoká sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Antimonopolní úřad (ÚOHS) bude znovu prošetřovat šest stavebních spořitelen, které jsou podezřelé z nedovolené výměny informací. Za údajnou nedovolenou výměnu informací o klientech a další prohřešky měly spořitelny zaplatit pokutu nejprve 484 milióny korun, později antimonopolní úřad pokutu zmírnil na 201 miliónů. Předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina vrátil v pátek několikaleté správní řízení na začátek.

Článek

"Případ stavebních spořitelen vrátil předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina zpět příslušnému odboru, " řekl Novinkám Filip Vrána z tiskového odboru antimonopolního úřadu.

"Porušení zákona ze strany šesti společností není vyloučeno. První stupeň však musí doplnit dokazování," uvedl tiskový mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa.

Sankce se týká společností Hypo, Wüstenrot, Modrá pyramida, Stavební spořitelna ČS, Raiffeisen a Českomoravská stavební spořitelna.

Podle Kristiána Chalupy sice není vyloučeno, že spořitelny opravdu porušily zákon - ale je nutné dodat další důkazy. Případ tedy nyní opět šetří úředníci z příslušné sekce hospodářské soutěže. Pokud se svým rozkladem spořitelny neuspějí, chystají se podle dřívějších vyjádření proti rozhodnutí úřadu bránit u soudu.

Spořitelny dohodu popírají

Spořitelny už dříve popřely, že by se dopustily jednání proti hospodářské soutěži a podle jejich aktuálního vyjádření na své nevině trvají. "Stále trváme na tom, že jsme se žádného porušení zákonů nedopustili. A využijeme veškeré dostupné právní prostředky, abychom svoji vinu dokázali," řekl generální ředitel Raiffeisen stavební spořitelny Kurt Matouschek.

Obdobně se vyjádřila i Česká spořitelna. "Nedopustili jsme se ničeho nezákonného, žádná dohoda neexistovala," uvedla Helena Matuszná z tiskového oddělení České spořitelny. Stejně reagovala Modrá pyramida. Spořitelny jsou rozhodnuty se proti případné pokutě ÚOHS bránit u soudu.

Historie sporu

ÚOHS pokutu ve výši 484 miliónů korun udělil v roce 2004. Šest stavebních spořitelen se podle tehdejšího rozhodnutí úřadu mělo dopustit kartelové dohody, na základě které současně zvýšily poplatky. Spořitelny však tvrdily, že žádnou kartelovou dohodu o zvyšování poplatků neuzavřely a proti rozhodnutí se odvolaly. [celá zpráva]

Úřad vrátil případ k došetření a následně pokutu ve výši 484 miliónů korun zrušil. [celá zpráva] Nové prvostupňové šetření neprokázalo podezření ze zneužití společného dominantního postavení ani jednání ve vzájemné shodě při stanovování poplatků za služby klientům. V prosinci 2005 antimonopolní úřad ztrestal šest stavebních spořitelen nižší pokutou ve výši 201 miliónů korun. ÚOHS se nelíbilo, že uzavíraly mezi sebou vzájemné dohody. Také proti této sankci se ale šestice finančních ústavů odvolala. [celá zpráva

Od 1. října 2005 musí spořitelny u nových smluv garantovat poplatky na šest let dopředu a nesmějí je během této doby měnit. [celá zpráva]

Nejvyšší pokuty antimonopolního úřadu
výše pokuty v mil. Kčkomu pokuta byla udělenakdy byla pokuta udělenadůvod udělení pokuty
370RWE Transgassrpen 2006za zneužití svého dominantního postavení na trhu se zemním plynem
313šestice distributorů pohonných hmotzáří 2002za porušení zákona o hospodářské soutěži tím, že ve vzájemné shodě upravovaly ceny benzínu
205Český Telecomlistopad 2005za zneužití dominantního postavení
201šest stavebních spořitelenprosinec 2005uzavřely zakázanou dohodu o výměně informací, ÚOHS ale po rozkladu firem vrátil případ k došetření
120tři pekárny (Delta Pekárny, Odkolek a Penam)rok 2003za jednání ve společné shodě při určování cen pečiva, firmy podaly rozklad, úřad následně pokutu snížil asi na 66 miliónů korun
zdroj: ČTK

MF vyplatí na státní podpoře letos méně než loni

Stavební spořitelny uzavřely v prvním pololetí letošního roku 229 000 nových smluv o stavebním spoření. V meziročním srovnání jde o téměř čtvrtinový nárůst. Na konci letošního roku by podle ministerstva financí (MF) mělo být smluv o stavebním spoření více než na konci roku 2005 a měl by se tak zastavit klesající trend uplynulých dvou let.

Ukončovány jsou v současnosti podle MF především smlouvy s nárokem na původní vyšší státní podporu. To by se mělo příznivě odrazit na objemu vyplácené státní podpory stavebního spoření v letošním roce. "Očekáváme, že v roce 2006 bude státní podpora vyplacena v objemu přibližně 15,8 miliardy korun, což je o 0,3 miliardy korun méně než v roce 2005," uvedl náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Objem úvěrů stavebních spořitelen klientům se zvýšil ke konci června meziročně o 25 miliard korun na 118,7 miliardy korun.

Úřad prověřuje zakázku ministerstva informatiky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prověřuje také zakázky ministerstva informatiky (MI) na datové propojení úřadů a připojení veřejných knihoven k internetu. Oba tendry vyhrála firma Telefónica O2 Czech Republic, nástupce Českého Telecomu. Státu nabídla cenu 800 miliónů korun. Správní řízení zahájil ÚOHS na podnět neúspěšných uchazečů. Ministerstvo podle mluvčí Kláry Volné námitky čekalo a za soutěžemi si stojí.

Historie sporu

  • v roce 2004 ÚOHS udělil šesti stavebním spořitelnám pokutu ve výši 484 miliónů korun, měly se dopustit kartelové dohody, na základě které současně zvýšily poplatky. Spořitelny však tvrdily, že žádnou kartelovou dohodu o zvyšování poplatků neuzavřely a proti rozhodnutí se ve stejném roce odvolaly.
  • v srpnu 2005 úřad vrátil případ k došetření a následně pokutu ve výši 484 miliónů korun zrušil
  • v prosinci 2005 antimonopolní úřad ztrestal šest stavebních spořitelen nižší pokutou ve výši 201 miliónů korun. ÚOHS se nelíbilo, že uzavíraly mezi sebou vzájemné dohody.
  • v lednu 2006 se proti této sankci šestice finančních ústavů odvolala
  • v srpnu 2006 předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina vrátil případ na začátek k došetření

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám