Hlavní obsah

Apple vykořisťoval své zaměstnance v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma Apple připustila, že její pracovníci v Číně, kteří vyrábí digitální přehrávač iPod, pracovali nadměrný počet hodin. Zaměstnanci pracovali i více než 60 hodin týdně a ve  firmě trávili i více než šest dní nepřetržitě za sebou.

Článek

Společnost Apple tvrdí, že nyní dohlédne, aby zaměstnanci v Číně dodržovali "normální" 60 hodinový týden. Což znamená, že lidé budou pracovat 12 hodin denně pět dní v týdnu.

Zároveň firma uvedla, že nejsou žádné důkazy, že by v Číně využívala nucenou pracovní sílu či zaměstnávala děti, a že zaměstnanci mohou přesčas odmítnout bez pokuty. Lidé jsou podle firmy zaměstnávání na přesčas jen za "neobvyklých okolností". Firma tyto "neobvyklé okolnosti" nespecifikovala a ani neřekla jaký je limit pro přesčasové hodiny.

Firma ve své pobočce v Číně provedla audit pracovních sil poté, co britské noviny informovaly o špatných pracovních podmínkách v čínské továrně Apple.

Apple tvrdí, že lidé v její čínské továrně jsou spokojení

Firma se pomocí auditu provedeného mezi 100 zaměstnanci snažila dokázat, že zaměstnanci v čínské továrně pracují v "čistých a světlých prostorech, v ochranných oděvech, a že v místnostech fungují čističky vzduchu ". Zástupci společnosti dodali, že personál vydělává alespoň tamní minimální mzdu. Apple však nespecifikoval její výši. Podle britského tisku si zaměstnanci vydělají pouze 27 liber týdně (asi 1000 korun).

Zaměstnanci mohou podle firmy získat i bonusy, ale firma přiznala, že systém odměňování pracovníků je nepřehledný a musí ho zjednodušit.

Apple v Číně údajně zavedl také nový školící program, aby se tato situace neopakovala a ujišťuje, že pracovní podmínky ve všech továrnách jsou bezpečné, a že zachází se zaměstnanci s respektem a s úctou.

Ochránci lidských práv však berou tvrzení firmy s rezervou. Podle nich není vyslechnutí zhruba 100 zaměstnanců z celkových asi 30 000, kteří se podílejí na výrobě iPodů, dostatečné. Navíc nejsou známy ani podmínky, za nichž Apple údaje od svých zaměstnanců získal, uvedl Janek Kuczkiewicz z organizace ICFTU(Mezinárodní konfederace nezávislých odborových svazů).

Apple vykazuje vysoké zisky

Výrobce počítačů Apple zveřejnil finanční výsledky za třetí čtvrtletí fiskální roku 2006, tedy období končící 1. červencem 2006. Společnost vykázala příjmy ve výši 4,37 miliardy dolarů (100,5 miliard korun) a čistý čtvrtletní zisk 472 miliónů dolarů (téměř 11 mld Kč), což představuje zisk 54 centů na akcii.

Bez zajímavosti jistě není ani údaj týkající se hrubé marže, kterou přiráží Apple ke svým výrobkům. Ta se z loňských 29,7 procent zvýšila na letošních 30,3 procenta. Plných 39 procent příjmů získala společnost z prodeje svých výrobků v zahraničí. Společnost zaznamenala 32procentní nárůst prodeje u iPodů v porovnání se stejným obdobím loňského roku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám