Hlavní obsah

Zatoulané kufry do Ruzyně kamiónem

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S částí zavazadel, zatoulaných v uplynulých dnech kvůli mimořádným opatřením na britských letištích, ve středu večer dorazil z Londýna do Prahy britský kamión vypravený společností British Airways (BA).

Článek

"Na ruzyňském letišti budou zavazadla roztříděna. Určena jsou totiž pro celou Evropu," řekla odpoledne Právu Linda Pajič-Skarlandtová, která v ČR mediálně zastupuje BA.

Co kamión veze, zajímalo i České aerolinie (ČSA). "Zjistili jsme, že nejde o zavazadla, která by chyběla našim cestujícím," sdělila Právu tisková mluvčí ČSA Daniela Hupáková. Jestliže pasažér po příletu marně čeká na zavazadla, měl by to hned nahlásit u reklamační přepážky letiště.

Na otázku, zda ČSA v minulých dnech nezaznamenaly nějaký enormní nárůst zpožděných či ztracených zavazadel, Hupáková odpověděla: "Enormní nebyl. S cestujícími, jimž nepřišla, to řešíme individuálně."

Cestující nemají nárok na odškodnění

Potíž je však v tom, že zejména tranzitní cestující do USA si až do zmírnění restrikcí nesměli brát do letadla spoluzavazadlo, v němž mají mít podle montrealské dohody uloženy nejcennější věci. Své cennosti tedy museli ukládat do zavazadel, jež byla určena k přepravě v nákladovém prostoru letadla. A pokud se taková bagáž ztratila, očekává teď cestující od aerolinek odpovídající náhradu.

Odškodnění se ale nedočkají lidé, kteří kvůli bezpečnostním opatřením na letištích zmeškali svůj let. Mohou se pouze dožadovat vrácení peněz za letenku.

"Vzhledem k tomu, že šlo o rušení letů z důvodu, který dopravce nemůže ovlivnit, nevztahuje se na ně evropská směrnice, jež od roku 2004 zavedla vysoké kompenzace za zrušené lety," vysvětlila Hupáková.

Ztráta už neroste

Zvýšená bezpečnostní opatření připravila ČSA o dva milióny korun. Po jejich zmírnění už ztráta dál nenarůstá a situace ve světovém leteckém provozu se stabilizuje.

"Ztráta způsobily lety, které jsme museli v minulém týdnu zrušit, i mimořádné nasazení airbusu A310, jímž jsme přepravili z Londýna do Prahy naše cestující, uvízlé na Heathrow," informovala Hupáková.

Do dvoumiliónové ztráty si přitom ČSA nezapočítaly zvýšené náklady, které měly s vracením a přebukováváním letenek či s přesměrováním některých linek. "Podstatné je, že lety už nejsou rušeny a daří se zkracovat zpoždění letadel," konstatovala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám