Hlavní obsah

Mimořádná opatření se aerolinkám velmi prodražila

– LONDÝN

Jen několik dní trvala mimořádná opatření na letištích a aerolinky kvůli tomu budou muset počítat s řádným nárůstem výdajů. Jen ty britské přišly větší kontroly na 50 miliónů liber denně, což jsou v přepočtu asi dvě miliardy korun. Ostrovní letecké firmy tak musí počítat s nečekanými výdaji celkem ve výši 300 miliónů liber (asi 12 miliard korun).

Článek

Většina aerolinek se domnívá, že britská letištní společnost BAA byla špatně připravená na bezpečnostní opatření a stav nouze. Nedokázala pružně reagovat na požadavky, aby si cestující nebrali na palubu například láhve s vodou a jiné předměty, které byly do té chvíle povoleny a pak náhle zakázány.

Britské bezpečnostní služby v noci na minulý čtvrtek odhalily, že skupina lidí chtěla spáchat útoky na několik letadel mířících z Londýna do USA. [celá zpráva] Výbuch měla způsobit právě tekutá bomba převážená v láhvi. Mnoho letišť v Británii pak muselo zpřísnit bezpečnostní opatření, lety se zdržely, londýnské Heathrow ve čtvrtek dokonce neodbavovalo.

Firma BAA zatím nebyla schopna vrátit provoz na letišti a do běžného stavu. Ztratily se tisíce zavazadel, lety se stále zpožďují.

Podle analytiků by mohly aerolinky po firmě BAA, která provozuje sedm letišť v Británii, včetně londýnských letišť Heathrow, Stansted a Gatwick, požadovat kompenzaci. Žalobu už oznámila British Airways. Tvrdí, že firma musí být po útocích 11. září připravena na to, že mimořádná opatření mohou přijít každou chvíli. "Ve chvíli, kdy tento okamžik nastane, BAA nemá připravený plán, aby udržela letiště v provozu."¨

ČSA ztrátu spočítaly na dva milióny

Český dopravce ČSA, který ve čtvrtek musel zrušit lety na Heathrow, ztrátu vypočítal na dva milióny korun. Uvedla to v pondělí Česká televize.

Přísnější opatření se v pondělí na většině letišť uvolnila, částečná trvají jen na Heathrow a Gatwicku v Londýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám