Hlavní obsah

Akcie ČEZ prosadily pokles

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní dopoledne přineslo pražské burze sestup po poklesu nejsilnější české akcie ČEZ. Energetický koncern oznámil čerstvé výsledky svého hospodaření. Ty byly v souladu s očekáváním trhu, zisk byl dokonce lepší. "Po výsledcích přesto sáhli někteří investoři k výběru zisků," uvedli na internetu obchodníci společnosti Patria Finance. ČEZ celkově oslabil o 1,76 procenta na rovných 800 Kč. Index PX klesl o 0,12 procenta na 1411,8 bodu.

Článek

Komerční banka sestoupila 0,24 procenta na 3324 Kč, i když své ztráty během dne podstatně zmenšila. Všechny ostatní tituly ve SPAD uzavřely s kladnými výsledky. Nejvíce posílily akcie společnosti Orco, a to 1,62 procenta na 2440 Kč. Dařilo se i Zentivě, která zpevnila o 1,34 procenta na 1137 Kč.

Velké západoevropské akciové burzy po většinu dne oslabovaly, ale odpoledne se vývoj obrátil. Příčinou byly nové makroekonomické údaje z USA, kde se výrobní ceny v červenci nečekaně stabilizovaly. Nárůst cen energií byl totiž vyrovnán zlevněním potravin a automobilů. Výrobní ceny celkově stouply jen o 0,1 procenta, zatímco jádrové ceny bez potravin a energie nečekaně klesly o 0,3 procenta.

Pokles jádrových cen byl první od loňského října, přispěl k němu zejména pokles cen osobních automobilů o 0,8 procenta. O ztlumení celkového růstu se pak nejvíc zasloužilo zlevnění potravin o 0,3 procenta. Ceny energie naopak kvůli vzestupu cen ropy na nové rekordy zrychlily růst. Úterní údaje dávají zatím za pravdu americké centrální bance, která minulý týden přerušila dvouletou kampaň postupného zvyšování úrokových sazeb, zaměřenou na potlačení inflace. To je příznivé pro akcie, americký dolar naopak v úterý výrazněji oslabil.

Akcie velkých ropných společností oslabovaly po informacích, že se částečně podaří udržet přísun ropy z Aljašky, a to i přes problémy s potrubím. Příznivě také působí zmírnění konfliktu na Blízkém východě. Cena barelu ropy Brent klesla na 74,20 dolaru, u ropy WTI na 73,43 dolaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám