Hlavní obsah

Stavba automobilky v Nošovicích začne možná dříve

Právo, Anna Bortlíčková
OSTRAVA

Nejpozději do zimy, ale je možné, že už v listopadu by mohla začít stavba nového závodu automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Uvedl to budoucí generální ředitel nošovické továrny Eok-Jo Kim v úterý během jednání s moravskoslezským hejtmanem Evženem Tošenovským a jeho náměstkem Pavlem Drobilem (oba ODS).

Článek

"Zatím naprosto všechno běží podle harmonogramu a my se snažíme, abychom v co nejkratší době získali stavební povolení," řekl po skončení jednání s představiteli kraje Eok-Jo Kim novinářům. Rovněž podle Tošenovského, který korejskou stranu informoval o průběhu prací při přípravě nošovické zóny, vše pokračuje podle harmonogramu.

,,Důležité je i pro nás úspěšné dokončení přeložek inženýrských sítí ze zóny. Dokončujeme příjezdovou staveništní komunikaci a běží další soutěže například na stavbu protihlukového valu. Věříme také, že stavební řízení skončí úspěšně a firma co nejdříve získá stavební povolení," zdůraznil hejtman. "Sice nemůžeme předvídat veškerá odvolání, která jsou možná, ale chtěli bychom je maximálně eliminovat tak, aby nedošlo k administrativním chybám," uvedl. Dodal, že dokud však stavební povolení nenabylo právní moci, nelze hovořit o přesném termínu zahájení stavby. V červnu zástupci automobilky během své návštěvy Nošovic uvedli jako termín zahájení stavby 10. prosinec. [celá zpráva]

V Nošovicích bude 60 korejských manažerů

Eok-Jo Kim řekl, že v současnosti pracuje v Ostravě asi desítka manažerů korejské automobilky. "V říjnu bych měl přijet natrvalo i já sám. Počítáme do budoucna zhruba se šesti desítkami našich expertů, kteří by řídili výstavbu a pak i provoz nošovické továrny," sdělil a ocenil přitom pomoc Moravskoslezského kraje a požádal o další, například při hledání vhodného bydlení pro další manažery automobilky.

"Domluvili jsme se na tom, že dostaneme konkrétní požadavky, abychom mohli pomoci společnosti Hyundai najít odpovídající bytové zázemí pro jejich pracovníky, kteří tady přijedou i se svými rodinami na delší dobu," řekl Tošenovský. Podle mluvčí kraje Šárky Swiderové se už korejští manažeři pravidelně účastní pracovních jednání k přípravě zóny a stavby, která se konají každý týden na půdě krajského úřadu.

Eok-Jo Kim s doprovodem se v úterý potkal nebo během své návštěvy ještě potká se starosty obcí dotčených výstavbou závodu a také s představiteli Frýdku-Místku a Ostravy. Korejci mají jednat také s možnými subdodavateli pro nošovickou továrnu.

Závod v Nošovicích by měl zahájit výrobu v roce 2008. Při plné kapacitě má vyrábět až 300 tisíc osobních automobilů ročně a zaměstnávat přes tři tisíce lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Hyundai bude v ČR vyrábět nový typ vozu

Ministr průmyslu Milan Urban a viceprezident firmy Hyundai Kim Dong-Jin, který je nyní pověřen vedením společnosti, podepsali ve čtvrtek v jihokorejském Soulu...

Výběr článků

Načítám