Hlavní obsah

Při letech z Prahy do Londýna je povoleno zavazadlo s pitím

PRAHA

V souvislosti s pokusy o teroristický útok v Londýně zavedly České aerolinie (ČSA) ve čtvrtek zpřísněná bezpečnostní opatření. V pátek však tato opatření zmírnily, např. na letech z a do USA si cestující mohou vzít na palubu příruční zavazadla s notebooky, telefony i fotoaparáty. Na letech ČSA z Prahy do Velké Británie mohou mít cestující svá palubní zavazadla i s pitím a elektronikou.

Článek

"Na letech ČSA z Prahy do Velké Británie nejsou žádná zvláštní bezpečnostní omezení, cestující mohou mít svá palubní zavazadla (včetně tekutin, elektroniky apod.) a neprocházejí bezpečnostní prohlídkou obuvi. Stejná situace, tedy bez omezení jsou cestující odlétající s ČSA do jakýchkoliv jiných destinací. Kontrolám cestujících je však obecně věnována zvýšená pozornost, proto i zde platí, že čím méně věcí si cestující bere na palubu, tím je odbavení rychlejší, " uvedla tisková mluvčí ČSA Jana Víšková.

Na přímých letech z a do USA si cestující nemůžou vzít na palubu letadla pití nebo gely jako jsou například nápoje, šampony, opalovací mléka, zubní pasty, gely na vlasy a jiné. Výjimkou jsou dětské výživy, mateřské mléko nebo džus pro cestující kojence a malé děti, léky na předpis se jménem, které se shoduje se jménem v letence, inzulín a další nezbytně nutné léky bez předpisu. Na palubu se nesmí brát ani tekutiny a gely zakoupené v tranzitní zóně v duty-free shopech. ČSA cestujícím doporučuje, aby si na palubu brali co nejméně věcí, aby se urychlil proces kontroly.

Palubní zavazadla však na letech z a do USA nejsou zakázána. Povoleny jsou i notebooky, telefony a fotoaparáty.

Všichni cestující do USA musí ale projít bezpečnostní prohlídkou obuvi - ta musí být vyzuta a podrobena rentgenové prohlídce. Vzhledem k těmto kontrolám se doba odbavení cestujících znatelně prodlužuje, proto ČSA cestujícím doporučuje dostavit se k odletu nejlépe tři hodiny před odletem. Dříve stačila doba dvou hodin před odletem.

Stejná opatření jako pro lety z a do USA platí pro cestující z Kanady do Prahy. V opačném směru tato omezení nejsou.

Letiště ve čtvrtek zpřísnilo pasovou i bezpečnostní kontrolu. [celá zpráva]

Linky létají bez problémů

"Provoz pravidelných linek ČSA z a do Londýna (Stansted i Heathrow) je v pátek zcela bez problémů. Delší čekací doby na odbavení byly pouze u pátečních letů z Prahy do USA v souvislosti se zpřísněním bezpečnostních opatření, ale jinak proběhly všechny tyto odlety bez komplikací," dodala Víšková.

Na Heathrow platí stále přísná bezpečnostní opatření

Na londýnském letišti Heathrow však zpřísněná bezpečnostní opatření stále trvají. Z bezpečnostních důvodů britská vláda nařizuje všem leteckým společnostem, aby cestujícím z Londýna nedovolily brát na palubu letadla jakákoliv příruční zavazadla. Cestující si nesmí vzít ani žádné přístroje na baterie, například notebooky nebo mobilní telefon.

Do letadla jsou dovoleny jen skutečně nejnutnější věci - pas, peníze, léky nebo jídlo pro děti. Vše musí být v průhledném plastovém obalu. Všichni cestující se musejí podrobit osobní prohlídce a své boty musejí nechat zkontrolovat rentgenem. Ti, kteří směřují do Spojených států amerických, absolvují další přísnou prohlídku v prostoru před nastoupením do letadla. Lety z Heathrow mají v pátek zpoždění kvůli přísnějším bezpečnostním opatřením, situace se však postupně vrací do normálu.

Hrozí krach duty-free obchodů

Odhalení útoků má i ekonomické následky. Obchody duty-free na letištích vážně ohrožuje zákaz vzít si na palubu letadla příruční zavazadlo a cokoli tekutého a gelového. Hlavním zdrojem příjmů těchto společností je totiž prodej nápojů, parfémů a krémů, tedy zboží, které si nyní na palubu cestující brát nemohou. Tržby z obchodů představují také důležitý zdroj příjmů provozovatelů letišť. Píše o tom v pátek list The Wall Street Journal.

Cestující, kteří letí z Heathrow si sebou nemůžou vzít do letadla:

  • jídlo
  • pití
  • telefon
  • fotoaparát
  • budík
  • notebook
  • kalkulačku
  • zubní pastu
  • make-up
  • krém na opalování
  • roztok na čočky
  • pouzdro na čočky či brýle
  • gel na vlasy
  • šampón

Na zprávu britské policie, že zmařila bombový útok na letadla, reagovala cena ropy poklesem. Ve čtvrtek cena severomořské ropy Brent klesla téměř o dva dolary na 75,45 USD za barel. Na trhu panují obavy, že se lidé mohou začít obávat létat, a tím by poklesla poptávka po letecké přepravě i poptávka po ropě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám