Hlavní obsah

Důchody se asi zvýší o 500 korun

Právo, hčk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) chce od ledna zvýšit důchody v průměru o 500 Kč. Starobní penze by tak vzrostly na průměrných 8690 Kč. Řekl to ve středu Právu.

Článek

Podle něj by se zvýšila jak pevná část důchodu, tak i procentní část. "Šlo by o zvýšení kolem pěti procent," odhadl Škromach. Jak řekl, valorizace by si vyžádala ze státního rozpočtu 14 až 15 miliard korun.

"Jde nám o to, abychom udrželi poměr mezi průměrným důchodem a průměrným výdělkem na současné úrovni," zdůraznil. Ten činí 40,6 procenta. Ze stejného zadání vychází varianta zpracovaná pro ministra jeho úředníky. Právo ji má k dispozici. Podle ní by se však průměrný starobní důchod zvýšil jen o 440 Kč na 8630 korun.

Počítá s tím, že procentní část důchodu vzroste od ledna o 5,3 procenta a pevná částka, která je dnes pro všechny 1470, by se zvýšila o 80 Kč.

"Výdaje na valorizaci budou činit 14 miliard a relace průměrného důchodu k průměrné mzdě bude zachována na hodnotě 40,6 procenta," uvádí se v materiálu.

O tom, jak se nakonec důchody opravdu zvýší, by měla rozhodnout vláda do konce září. Při valorizaci se zvyšují všechny důchody.

Ve hře byla ještě minimální varianta, která by důchody zvedla jen podle zákona, tedy podle růstu inflace a jedné třetiny růstu reálné mzdy. Podle ní by se procentní část penze zvedla o 4,6 procenta a základní výměra o 70 Kč. S touto variantou však pravděpodobně nikdo nepočítá.

"Jsme domluveni s ministerstvem financí, že zvolíme variantu, která udržuje současný poměr mezi důchody a průměrnou mzdou," řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Reklama

Související články

Od ledna vzrostou důchody, platy, ale i ceny

Jak se změní obsah našich peněženek a bankovních kont od Nového roku? Na jedné straně vzrostou důchody i sociální dávky a řadě zaměstnanců se zvýší platy. Také...

ČSSD chce zvýšit důchody z dividend ČEZu

Doplnění volebního programu ČSSD počítá s vyšší valorizací důchodů, nad rámec jejich povinného každoročního zvyšování. "Zdrojem pro toto navýšení bude kromě...

Výběr článků

Načítám