Hlavní obsah

Pražané vydělávají na Big Mac 39 minut, Japonci 10

I většina těch, kteří holdují zdravé výživě, občas neodolá a zakousne se do hamburgeru. Globalizovaná síť McDonald´s má své pobočky téměř ve všech koutech světa, někteří zákazníci však musejí na sendviče vydělávat déle než například Japonci. Pražanům při čekání na Big Mac poměrně vyhládne, vydělají si na něj až za 39 minut.

Článek

Naopak obyvatelé japonského Tokia mají na Big Mac vyděláno za 10 minut, teoreticky by tak Japonci mohli sníst šest hamburgerů za hodinu, zatímco Pražané by si lopotně vydělávali na druhý sendvič.

V Evropě vede irská metropole Dublin, kde průměrný občan musí na zakoupení sendviče vydělávat 15 minut. Ukázal to průzkum, který provedla švýcarská banka UBS.

Průzkum bral v úvahu kupní sílu obyvatel a výsledek je tedy závislý na ceně Big Macu v místní měně vydělené váženou čistou hodinovou mzdou ve 14 profesích. Ze zemí ve střední a východní Evropě je Praha až na třetím místě, předstihla ji lotyšská Riga, kde se na Big Mac vydělává 28 minut, a slovinská Lublaň. Tam se na sendvič vydělává 35 minut.

Praha si ve srovnání s minulým rokem přesto mírně polepšila, protože podle průzkumu z jara 2005 Pražané na Big Mac vydělávali 40 minut. Zatímco loni byla Praha na 46. místě, letos o jedno místo klesla. Podstatně hůře je na tom Bratislava, kde se na Big Mac vydělává 55 minut.

Za jak dlouho si vydělají lidé na Big Mac?
pořadíměstozeměminuty
1.TokioJaponsko10
2.Los AngelesUSA11
3.ChicagoUSA12
4.MiamiUSA12
5.New YorkUSA13
36.MoskvaRusko25
39.RigaLotyšsko28
44.LublaňSlovinsko35
47.PrahaČesko39
49.VaršavaPolsko43
52.BudapešťMaďarsko48
Zdroj:ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám