Hlavní obsah

Koruna letí vzhůru kvůli slabému dolaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká měna překonala ve středu historické maximum k euru, posílila na 28,09 Kč/EUR. Posilují všechny měny ve střední Evropě, trh se obává oslabení dolaru. Haléř od rekordu byla také vůči dolaru, k němuž stála na 21,78 Kč/USD.

Článek

"Koruna posiluje, protože posilují všechny měny v středoevropském regionu. Hlavním důvodem pro tak rekordní posílení je obava investorů, že by mohl oslabit dolar, protože Americká centrální banka (Fed) v úterý nezvýšila úrokové sazby. Trh se tak obává, že se růst úrokových sazeb zastaví, a to povede k oslabování dolaru. Když investoři očekávají oslabení dolaru, nakupují spíše korunu než euro, je to pro ně výhodnější, a to vede k posilování koruny, " řekl Novinkám analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš.

"Důvody pro posilování koruny k euru jsou i v domácích ukazatelích. K posílení přispěl i v úterý zveřejněný údaj o zahraničním obchodu, který dosáhl v červnu přebytku 8,9 miliardy korun," dodal Mokráš.

"Mezi důvody posilování koruny k euru patří mj. výborné makroekonomické výsledky ČR, v čele s obchodní bilancí, HDP a stabilní inflací, ale také vyšší rozkolísanost trhů během prázdnin, každá nová informace se projeví větším výkyvem. Pro oslabení měny ale naopak působí odliv dividend v ČR a politické riziko, tzn. nejasná příští vláda a nejasný termín přijetí eura.Na konci září čekáme kurs 28,30 Kč/EUR, na konci roku pak 27,80 Kč/EUR, " řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Americká centrální banka (Fed) se po více než dvou letech zvyšování úrokových sazeb v úterý rozhodla učinit v dalším zpřísňování měnové politiky pauzu. Základní úroková sazba zůstává na 5,25 procenta. Do té doby bankéři sazbu zvyšovali, jedním z důvodů bylo i to, aby zabránili právě oslabování dolaru.

Kurz ovlivní i ceny benzínu

To, že Fed nezvýšil úrokové sazby, a tím následně oslabil dolar, je výhodné pro ČR, protože tak dojde k zlevnění surovin, které ČR v dolarech nakupuje, tedy například rafinérských výrobků. V minulosti se ukázalo, že kurz dolaru má na ceny pohonných hmot přinejmenším stejný vliv jako zdražování ropy na světových trzích.

Silná koruna zlevňuje zahraniční zájezdy a dovážené zboží z USA nebo z jiných dolarových trhů, například z Číny.

Na druhou stranu ale dělá problémy exportérům, kteří za své vyvezené zboží dostávají méně peněz, takže jim klesají zisky. [celá zpráva] Přitom vývoz zboží, hlavně aut a strojů je tahounem české ekonomiky. [celá zpráva]

Naposledy byla koruna na rekordních úrovních letos v květnu, kdy dosáhla k euru hranice 28,10 Kč/EUR. [celá zpráva]

Anketa

Je pro vás výhodné, že koruna k euru posiluje?
ano
70,9 %
ne
29,1 %
Celkem hlasovalo 2994 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Koruna posunula historické maximum

Česká měna v pátek odpoledne vylepšila své historické maximum k euru na 28,22 Kč/EUR. Důvodem růstu byl opět velký zájem investorů. Posilovaly i ostatní...

Exportéři se bouří proti silné koruně

Asociaci exportérů se nelíbí současné posilování kurzu koruny, a o víkendu proto založila krizový štáb. Jeho prostřednictvím chce koordinovat své úsilí...

Koruna je k euru na historickém maximu

Česká měna ve čtvrtek dopoledne rekordně posílila k euru na historické maximum 28,18 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna oslabila na 22,19 Kč/USD. Posílily i ostatní...

Výběr článků

Načítám