Hlavní obsah

Zahraničnímu obchodu se v červnu dařilo

PRAHA

Zahraniční obchod skončil v červnu přebytkem 8,9 mld. Kč. Daří se vyvážet stroje a auta. Bilance je o 0,1 mld. Kč lepší než loni v červnu. Údaje v úterý zveřejnil Český statistický úřad.

Článek

"Dovoz minerálních paliv stoupl o 34,4 procent, díky drahé ropě a zemnímu plynu. Paradoxně, údaje o zlatých časech českého exportu přicházejí v době, kdy je ropa u historického maxima. Od počátku roku 2005 se její cena zdvojnásobila. Ropa ale sužuje účetnictví každého světového podniku,  české firmy by tak neměly ztrácet na konkurenceschopnosti, " uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

"Ekonomika dokáže díky automobilovému průmyslu i při velmi vysokých cenách ropy generovat vysoký obchodní přebytek. Silný kurz koruny navíc není pro zahraniční obchod zatím překážkou a může dále posílit. Letošní hospodářský růst proto bude stále velmi silný. Hlavním problémem českého zahraničního obchodu je drahá ropa. Ta tlačí hodnotu dovozu nahoru," uvedl analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

"Zahraniční obchod výrazně překvapil trh a byl i mírně nad našimi očekáváními, číslo zahraničního obchodu je pro korunu pozitivní a povede k jejím mírným ziskům," řekl analytik Komerční banky Jiří Škop.

"V červenci dosáhl přebytek automobilového průmyslu 17,1 mld. Kč, za posledních 12 měsíců 174 mld. Kč. Za celý letošní rok počítám s 250 mld. Kč," uvedl analytik České spořitelny David Navrátil.

Kromě aut se daří vyvážet i výpočetní techniku, nápoje a tabák

Česku se stále daří vyvážet dopravní prostředky, hlavně auta a stroje, ale také nápoje a tabák, telekomunikační a výpočetní techniku. Číslo bilance zahraničního obchodu ale snížil dovoz minerálních paliv, hlavně ropy a zemního plynu, dovoz průmyslového spotřebního zboží, potravin a živých zvířat.

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků vzrostl o 14 procenta. V červnu se meziročně zvýšil vývoz o 9,5 procenta a dovoz o 10 procenta.

Do zemí EU vyvážíme auta, ze zemí mimo EU dovážíme ropu

Česko stále vyváží nejvíce zboží do zemí, EU, má s nimi aktivní bilanci ve výši 31,2 miliardy korun. Se zeměmi mimo EU je bilance v mínusu 22,3 miliardy korun. Zatímco do EU vyvážíme stroje a dopravní zařízení, ze zemí mimo EU dovážíme suroviny.

Bilance se zlepšila především s Německem, Švýcarskem, Francií, Maďarskem a Slovenskem. Zhoršilo se naopak saldo obchodu s Ruskem, Čínou, Polskem, Tchaj-wanem a Malajsií.

Zahraniční obchod ČR skončil v květnu přebytkem pouhých 0,6 miliardy korun. [celá zpráva] Analytiky zklamalo už dubnové číslo, kdy přebytek byl 200 miliónů korun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám