Hlavní obsah

Burzy vyčkávají na úroky

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový týden zahájila pražská burza dalším oslabením pod tlakem situace na velkých západoevropských akciových trzích. Kopírování tohoto sestupu zasáhlo téměř všechny přední akcie, ale v závěru seance se přece jen některé tituly odhodlaly k růstu. Index PX přesto klesl o 0,22 procenta na 1427,9 bodu.

Článek

Objemy obchodů byly letně nízké, největší zájem byl tradičně o ČEZ. Ten se pohyboval v rozmezí 810 a 820 Kč, nakonec oslabil o 0,40 procenta na 817,10 Kč. Ztrátu zaznamenala také Telefónica O2, a to o 0,62 procenta na 481,20 Kč. Podle některých analytiků titulu neprospělo snížení ratingového výhledu od agentury S na "negativní". Dceřiná firma se tak v tomto ohledu musela přizpůsobit ohodnocení mateřské španělské společnosti.

Nejvíce oslabily akcie CME (CETV), které ztratily 0,93 procenta a uzavřely na 1276 Kč. CAIB snížila jejich cílovou cenu na 69 dolarů. Naproti tomu Unipetrol posílil o 0,59 procenta na 203,30 Kč. Petrochemický holding oznámí v závěru týdne svoje výsledky.

Evropské burzy v pondělí silně ztrácely. Klesaly zejména akcie těžebních firem po zprávě, že BP začala v neděli zavírat ropné pole v aljašském zálivu Prudhoe, neboť zjistila ztráty na trase ropovodu. Objem těžby klesl o 400 000 barelů denně. Akcie BP oslabily o 1,9 procenta Italská společnost Autostrade sestoupila o 3,8 procenta poté, co Itálie odmítla převzetí tohoto provozovatele dálnic španělskou firmou Albertis. Akcie BHP Billiton klesly o 2,3 procenta a o 2,9 procenta, když ceny mědi korigovaly předchozí silný růst vyvolaný obavami ze stávky v chilské Escondii, největším měděném dole na světě.

Na světových trzích ještě doznívaly obavy ze zpomalení globálního ekonomického růstu. Většina investorů čekala na nové rozhodnutí americké centrální banky, která má uprostřed týdne rozhodnout o tom, zda a o kolik zvýší úrokové sazby. Většina expertů zatím předpokládá, že Fed rozhodnutí nejspíše odloží na pozdější období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám