Hlavní obsah

Lákavá práce v cizině? Může jít o podvod

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době se množí případy, kdy zájemci o práci v zahraničí naletí podvodníkům nebo neseriózním agenturám. Za zprostředkování práce vybírají velmi vysoké poplatky, slibují horentní platy, ale když dotyčný přijede na místo, zjistí, že byl oklamán.

Článek

"Oklamaných je stále víc a víc. Někdy se ale podvodné nabídky dají prokouknout na první pohled. Když vám někdo slíbí zaměstnání v Německu za čtyři tisíce eur měsíčně, buďte ostražití," upozornila Právo mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Kateřina Beránková.

V Česku již zavedené agentury potvrzují, že podvodů přibývá. "Setkala jsem se s lidmi, kteří si mi stěžovali, že agentura po nich požadovala zaplatit 300 dolarů jako vstupné či zápisné do agentury. Dokonce mám informace, že jim zadržela letenku s tím, že buď zaplatí 300 USD, nebo nikam nepojedou. Přitom ti lidé už tady měli zrušenou práci a měli v ruce novou smlouvu. To je vydírání," řekla Právu Simona Dajková, jednatelka agentury Premier, která se specializuje na zaměstnávání českých zdravotníků v zahraničí.

Za zprostředkování se neplatí

"Peníze od lidí je možné vybrat jedině za kurzy či překlady. Ale ne za zprostředkování práce," zdůraznila Dajková. To potvrzuje i mluvčí MPSV: "Agentura práce si nesmí účtovat za zprostředkování práce žádnou částku. Je možné se dohodnout jen na úhradě nákladů, které s prací souvisejí, jako je například letenka, jízdenka a podobně," říká Beránková.

Obě se shodují, že klient by měl žádat a také dostat informace o druhu nabízené práce, o firmě, u které bude pracovat, o podmínkách zaměstnání. "Agentura práce musí mít znalosti o té zemi. Osobně bych nevyjela s agenturou, která si na místě neověřila, co lidem nabízí. My všechny nemocnice, kam posíláme své klienty, každý rok objíždíme a všechno si na místě zkontrolujeme. Neuděláme kontrakt s někým, o kom jsme jen slyšeli," popisuje Dajková.

Podle ní, když něco zní až moc dobře, je to podezřelé. "Ideál neexistuje. Vždycky máte na tom kterém kontraktu něco dobrého a něco špatného. Když to celé zní jako pohádka, tak to pohádka bude." Beránková k tomu dodává, že je třeba si ověřovat informace i o samotném zprostředkovateli.

Sny o kariéře vzaly za své

Podvodnou praxi poznala na vlastní kůži 24letá fyzioterapeutka z Brna, která se se svými zkušenostmi svěřila Právu. Na svou první zahraniční stáž se moc těšila. Práce ji totiž baví a chce se dál rozvíjet. Když se od agentury dozvěděla, že získala místo na renomované zahraniční pediatrické klinice v Saúdské Arábii, byla nadšená. Podepsala pracovní kontrakt a vyrazila. Růžové představy však záhy vzaly za své. "Když jsem přijela, zjistila jsem, že jsem se dostala na kliniku nikoliv pediatrickou, ale ortopedickou. Co ale bylo vůbec nejhorší - na kliniku, která vůbec nemá licenci," uvedla s trpkostí. Naletěla na neseriózní agenturu, která si neověřila informace.

Dostat se zpět jí trvalo celé čtyři měsíce. V průběhu té doby zjistila, že i smlouva je plná nedostatků. "Když jsem se rozhodla, že dám výpověď, zaměstnavatel ji prostě roztrhal. Nebýt české ambasády, asi jsem se zpátky nedostala," popisuje. Přišla o peníze - klinika jí nevyplatila, co měla a musela si zaplatit zpáteční letenku - i o iluze.

"Čekala jsem, že budu mít skvělou praxi a nemám nic, žádný doklad, žádný posudek, začínám od nuly." A reakce agentury? "Když jsem se na ně zpětně obrátila, řekli mi, že to jsou moje problémy, že jsem dospělá."

Práci může zprostředkovávat pouze agentura, která má licenci MPSV. Seznam povolených agentur je na internetové adrese http://portal.mpsv.cz (zaměstnanost - pro občany - agentury práce). "Za jejich činnost ale nenese MPSV odpovědnost," zdůrazňuje Beránková. Pokud se člověk setká s podezřelým chováním agentury, měl by se obrátit na úřad práce a podat podnět ke kontrole. "Pokud se prokáže porušení zákona, může agentura dostat pokutu až jeden milión korun," dodala Beránková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám