Hlavní obsah

Za velké peníze chce z Mittal Steelu odejít 1277 lidí

Právo, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Výpověď dohodou za mimořádně výhodné odstupné chce dát 1277 lidí největší tuzemské ocelářské firmě Mittal Steel Ostrava (dříve Ispat Nová huť). Zaměstnanci tak využívají nabídky společnosti, že takto mohou získat 12 až 32násobek jejich průměrného měsíčního platu.

Článek

Peníze dostanou jako sociální příspěvek. Konkrétní násobek odstupného je závislý na délce odpracované doby v podniku a na věku. Žádost o rozvázání pracovního poměru mohli podat zaměstnanci do pátku 4. srpna. Nejčastěji o příspěvek žádali lidé nad 50 let.

Mittal Steel tak naplňuje svůj tříletý plán, podle něhož by z firmy do konce roku 2008 měly odejít tři tisíce lidí. "Zájem, který zaměstnanci projevili, nás mile překvapil. Máme 1277 žádostí," řekl ředitel pro personalistiku společnosti Mittal Steel Jiří Gwozdz s tím, že díky tomu se firmě podaří zvýšit produktivitu a udržet si konkurenceschopnost na trhu.

"Neschválíme ale všechny žádosti o rozvázání pracovního poměru. Prozatím jsme jich schválili sedm set a osmdesát jsme zamítli. O ostatních se rozhoduje. Zaměstnancům jsme slíbili, dát finální vyjádření do 25.srpna. Nechceme se zbavit lidí, které potřebujeme," doplnil Gwozdz.

Už k 30. červenci na dohodu podnik opustilo prvních sto lidí. V průměru si každý z nich odnesl 620 tisíc korun. Firma má na dobrovolné odchody více než tisíce zaměstnanců připravenu zhruba miliardu korun.

Ve firmě pracoval celý život

Výpověď dohodou a přiznaný sociální příspěvek má již například 59letý technik odměňování Zdeněk. Příjmení odmítl sdělit. "Pracuji tady už od vyučení, dohromady 41 let. O nabídce jsem dlouho uvažoval, než jsem ji přijal. Uvolním ale místo mladším. Do důchodu mi chybí 35 měsíců, takže se už asi o žádnou práci nebudu ucházet. Za peníze si opravím domeček, ve kterém bydlím, a za zbytek si udělám krásný důchod," prozradil.

Po jedenácti letech v podniku odchází i 54letý Radomír Pastrňák z Ostravy. "Peníze uložím na horší časy a budu si ještě hledat nějakou práci. Původně jsem v podniku pracoval v oddělení elektro, ale poslední dva roky mě přeřadili na práci valcíře kovu. To mi ale k srdci moc nepřirostlo, nejraději bych nyní našel práci opět jako elektrikář. Pokud se to nepodaří, pak bych z těchto peněz musel přežít asi až do důchodu," uvažuje Radomír Pastrňák.

Neočekávají šok

Výraznější problémy s armádou nezaměstnaných z Mittal Steelu neočekává ani Úřad práce v Ostravě. Zkušenosti již má z roku 2004, kdy z této ocelářské firmy odešlo 1729 lidí s vyplaceným odstupným celkem 914 miliónů korun.

"Ani tehdy to nebyl šok, bývalí zaměstnanci přicházeli postupně. Tehdy byla navíc situace na ostravském trhu práce výrazně horší než dnes. Měli jsme 16procentní nezaměstnanost a asi 105 tisíc lidí bez práce, zatímco nyní se nezaměstnanost drží kolem 13 procent, což odpovídá asi 90 tisícům nezaměstnaných," sdělila mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová

Očekává, že firmu opustí především dělníci, o které je na trhu práce velká poptávka. "Práci najde, kdo bude chtít pracovat a nebude mít obavy, že se s platem hodně propadne. Takové peníze, jako v Mittal Steelu, tady nikdo jiný nenabízí," tvrdí Baďurová.

Z Mittalu odejde i mnoho lidí nad 55 let. Jejich umístění už bývá ale složitější. "Máme zkušenosti, že odcházeli na dlouhodobé nemocenské a jejich zájem o práci nebyl vysoký. Byli vlastně jen čekateli na důchod," dodala Baďurová, s tím, že lidé v předdůchodovém věku mají i ze zákona řadu výhod. Například jako podporu v nezaměstnanosti mohou brát po celý rok až 11050 korun a k tomu si navíc legálně přivydělat i 3500 korun měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám