Hlavní obsah

Burzám se nelíbily vyšší úroky

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dopoledním mírném růstu se akcie na pražské burze přizpůsobily velkým evropským trhům očekávajícím vyšší úroky a podle jejich příkladu oslabily. Index PX klesl o 0,94 procenta na 1420,9 bodu. Dobré výsledky hospodaření předních emitentů nestačily negativní náladě na velkých burzách a investoři raději vybírali své zisky.

Článek

Nejvíce ztratila Zentiva, a to o 2,29 procenta na 1107 Kč. Nejdéle vzdorovaly akcie ČEZ, které ale rychlým sestupem v závěru oslabily o 0,68 procenta na 813,30 Kč. Obchodník s cennými papíry Wood & Co zvedl cílovou cenu pro ČEZ na 1040 korun z předchozích 1005 korun. Doporučení "kupovat" společnost ponechali analytici beze změny. Středeční aukce části kapacity ČEZ na příští rok naznačila silný nárůst cen elektřiny.

Událostí dne byly hospodářské výsledky Komerční banky. Peněžní ústav zvedl v prvním pololetí nekonsolidovaný čistý zisk o 12 procent na 4,69 miliardy korun ze 4,18 miliardy ve stejném období loňského roku. Akcie po uveřejní čísel zpevnily, ale pak stejně jako ostatní tituly ve SPAD postupně oslabovaly. Nakonec uzavřely na 3255 Kč s úbytkem 1,06 procenta.

Bermudská společnost CME (CETV) oznámila svoje čtvrtletní a pololetní výsledky hospodaření. Čisté výnosy CME za druhé čtvrtletí vzrostly o 38 %. Podle analytiků byly výsledky příznivé, rozhodne ale jejich přijetí na americkém trhu. Akcie CME v Praze oslabily o 1,86 procenta na 1322 Kč.

Evropské akcie ve čtvrtek oslabovaly před zasedání ECB, která podle očekávání zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na tři procenta. Britská Bank of England zvýšila také svoji základní sazbu o čtvrt procenta na 4,75 procenta. Investoři však spíše čekali na komentář šéfa ECB Tricheta, který jim měl napovědět, zda a kdy se ECB odhodlá k dalšímu zvýšení evropských úroků. Ty jsou totiž i nyní stále mnohem nižší než v USA.

Francouzský ropný gigant Total sestoupil o 1,5 procenta po zprávě, že jeho produkce klesla. Cena ropy se vyšplhala až na 76 dolarů za barel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám