Hlavní obsah

Elektřina příští rok zdraží zhruba o šest procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Velkoobchodní ceny elektřiny se v příštím roce zvednou o 17,1 procenta. Takto podraží energii společnost ČEZ pro své odběratele. Pro domácnosti by pak ceny mohly narůst asi o 5,7 procenta. Přesné zvýšení určí ale až v listopadu regulační úřad.

Článek

Zvýšení plyne z výsledků prodeje v tzv. virtuální elektrárně, který proběhl ve středu. Při něm ČEZ draží ve virtuálním obchodě malou část své produkce a podle zájmu obchodníků pak stanovuje ceny.

Zájem obchodníků zvýšil původní nabídku o třetinu. "Výsledná cena nás příliš nepřekvapila, protože obchody za obdobné ceny jsme zaznamenali již dříve jak na samotné komoditní burze, tak v elektronickém obchodovacím systému TFS. V Evropě stále sílí hlad po elektřině," komentoval výsledky obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda.

Analytici předpokládali, že se velkoobchodní ceny na příští rok zvýší o 15 procent. "Tento výsledek je nad očekáváním, je to výborná zpráva pro ČEZ a jeho akcionáře, horší pak pro odběratele," uvedl analytik Global Brokers Tomáš Kaňka.

Zdražování elektřiny určuje Energetický regulační úřad, který ceny mění čtvrtletně. Ke zvýšené ceně v aukci připočítává poplatky za přenos nebo poplatky na výzkum obnovitelných zdrojů energie. Cena kolem 5,7 procenta tak sice plyne z výpočtu, je ale pouze orientační.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám