Hlavní obsah

USA: WTO se ještě může shodnout na liberalizaci obchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIO DE JANEIRO

Zástupci Spojených států a Brazílie se domnívají, že dosažení průlomu v jednáních o liberalizaci volného obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO), která na počátku tohoto týdne ztroskotala, je stále možné. Pokud by se ministrům obchodu 149 zemí WTO podařilo obnovit jednání, mohla by rámcová dohoda být hotova během pěti až sedmi měsíců.

Článek

Uvedli to o víkendu po svém setkání šéfka Úřadu obchodního zmocněnce USA Susan Schwabová a brazilský ministr zahraniční Celso Amorim.

"Věříme, že je to možné, ale nespadne to z nebe," řekl Amorim po dvouhodinovém jednaní za zavřenými dveřmi se Schwabovou. USA i Brazílie, kteří jsou klíčovými hráči ve světovém obchodě, chtějí podle obou zástupců udělat vše pro nalezení cesty k obnovení jednání o dohodě, která by měla omezit státní subvence, zvýšit napojení na trhy a životní úroveň v chudých zemích.

Chtějí proto oslovit ministry obchodu na celé planetě, aby se zamysleli nad tím, proč jednání ztroskotala a nad tím, co je možné udělat, aby byla znovu obnovena.

Katarské kolo jednání o liberalizaci obchodu začalo v roce 2001. Jeho hlavním cílem bylo dostat z chudoby miliony lidí v rozvojových zemích a podpořit globální hospodářský růst. Jednání však na počátku tohoto týdne ztroskotala, protože bohaté a chudé země se nebyly schopné dohodnou na snížení zemědělských subvencí a otevření trhů pro rozvojové země.

Reklama

Související články

Jednání WTO o liberalizaci obchodu zkrachovala

Pětiletá vyjednávání o liberalizaci světového obchodu se v pondělí zhroutila a jednání takzvaného katarského kola byla odložena na neurčito. Sdělil to v Ženevě...

Výběr článků

Načítám