Hlavní obsah

Panelové byty podražily o statisíce

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Makléři mnoha realitních kanceláří nevycházejí z úžasu: Na trhu je letos mimořádně velký zájem o panelové byty. Jdou doslova na dračku. Což samozřejmě zvedlo i jejich ceny. Současně je velká poptávka i po ostatních bytech.

Článek

"Panelové byty se výborně prodávají i teď v létě. Když dáme do nabídky byt dva plus kuchyňský kout, zavolá 80 lidí. Je tak trojnásobně vyšší poptávka než nabídka," řekl Právu David Černík z pražské Maxima reality.

Podle jeho slov stouply ceny běžných třípokojových bytů v Praze i na 1,9 až 2 milióny korun, což je zhruba o tři sta tisíc korun více než na začátku roku. O zhruba stejnou částku se zvedly i ceny garsonek, které se nyní prodávají asi za 1,2 miliónu korun.

"Až neskutečně mě překvapuje, že se panelové byty prodají téměř za jakékoli ceny," potvrdil Právu i Miroslav Havelka, jednatel pražské Omega Reality. Tato společnost například nyní prodala byt 31 o ploše šedesáti čtverečních metrů na Proseku za 1,7 miliónu, přestože prakticky stejný byt v téže ulici prodala před dvěma lety o 340 000 korun laciněji.

"Není problém prodat zajímavý byt o šedesáti metrech po rekonstrukci i za 2,3 miliónu korun," uvedl Havelka.

Zájem o panelové byty stoupl nejen v Praze. "Jdou i u nás dobře na odbyt. Kupec se dá najít už při prvních prohlídkách," řekla Právu Eva Šafránková z brněnské Real Spektrum Byty. Podle jejích slov třípokoják o 70 až 75 metrech v osobním vlastnictví stojí v Brně podle lokality a stavu 1,4 až 2,2 miliónu korun. Zvýšení ceny činí oproti počátku roku zhruba 200 000 korun.

I ceny nových bytů rostou

Makléři jsou udiveni i velkým zájmem o ostatní byty, tedy o starší cihlové i nové byty. "Jsme také v šoku, kam až se dnes ceny bytů šplhají," řekl Právu Pavel Pubec, majitel plzeňské realitní kanceláře Pubec. "Když řada developerů začala před rokem, rokem a půl stavět, tak jsme říkali, že to za ty ceny neprodají. Teď jsme překvapeni, že se to prodá," dodal Pubec.

Podle jeho slov stojí v Plzni byty z nové výstavby 21 000 až 28 000 korun za metr, přičemž ceny u horní hranice se již týkají skutečně kvalitních bytů v pěkné lokalitě.

"V Praze, kde je silná nabídka, se nové byty prodávají poměrně dobře, letos poptávka mírně stoupla, " soudí Jiří Pácal, ředitel Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Podle jeho slov se ale dál prodlužuje doba prodeje bytů, neboť lidé si víc vybírají. Havelka upozornil, že i ceny mírně rostou.

V Brně je podle Evy Šafránkové "obrovský zájem" o všechny druhy bytů. "Prodá se cokoli v osobním vlastnictví, jen když to má trochu rozumnou cenu," uvedla. Největší poptávka je ale podle ní po starších bytech v cihlových domech v centru Brna a jeho okolí. S družstevními byty se zde také vcelku dobře obchoduje, jejich cena je o sto až dvě stě tisíc korun nižší než u vlastnických bytů.

A co vyvolalo zvýšený zájem o byty?

"Lidé mají peníze, daří se jim, protože se daří i ekonomice," domnívá se Pubec. Časté podle něho je, že si lidé něco našetří, vezmou i menší hypotéku, a když prodají panelový byt, pořídí si nový třeba za dva milióny korun. "Je to určitý koloběh, trh se rozhýbal," uvedl Pubec.

"Lidé teď strašně moc využívají hypoték a úvěrů ze stavebního spoření," soudí zase Šafránková.

"Lidé se obávají i možného růstu úroků z úvěrů," domnívá se Černík.

Makléři se shodují na tom, že zájmu o nové byty nahrává strach lidí z toho, že by se od roku 2008 mohla zvýšit DPH. ČR se sice v EU dohodla na možném řešení, kdy většina nových bytů má být zařazena do kategorie sociálního bydlení, v níž je možná nižší sazba DPH, ale celá věc u nás zatím nemá legislativní podobu.

Zájem o panelové byty má i specifické příčiny. "Panelových bytů není moc na trhu," míní Havelka.

Podle Jaroslava Novotného, ředitele pražské RK RAK CZ a prezidenta Asociace realitních kanceláří ČR mnozí zájemci o byt upřednostňují panelové byty kvůli ceně i dobré poloze. "Mnozí lidé jdou rádi do paneláku, který je zrekonstruován a v blízkosti metra," uvedl Novotný.

Pácal má za to, že například pro mladé lidi mají paneláky přitažlivost kvůli dispozici bytů. "Často si přejí například byt 3+ 1. Kdo by chtěl takový byt v nové výstavbě, tak musí počítat s cenou 40 000 až 50 000 za metr. V levnější nové výstavbě byt 3 + 1 nenajde," uvedl Pácal.

Ceny panelových bytů jsou však podle makléřů zřejmě na svém vrcholu. Cena by se už neměla měnit, tyto byty jsou již opravdu drahé," soudí Černík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám