Hlavní obsah

PRÁVO: Sebeobrana. Experti radí, jak nebýt obžalován

Jak přiměřeně chránit své zdraví a život, rodinu, majetek či firmu před násilníky a lupiči? Kdy se napadený vystavuje před zákonem hrozbě, že sám skončí na lavici obžalovaných? Můžete použít i nelegálně drženou pistoli či samostříl? Odpovědi právních expertů najdete exkluzivně v pondělním Právu, příloze Firma.

Článek

Co je z pohledu paragrafů ještě nutná obrana a kdy se už jedná o nepřípustnou pomstu, třeba když zraníte pachatele na útěku? Riskujete postih, pokud si na chalupě nebo ve firmě, která byla opakovaně vykradena, instalujete podomácku vyrobenou past? Jaký je rozdíl mezi nutnou obranou a stavem krajní nouze; můžete se v takové situaci bez obav dopustit činu jinak trestného? Na tyto a další kontroverzní otázky, které se v jakémkoliv okamžiku mohou zničehonic týkat každého z nás odpovídají v nové rubrice Zákon a pořádek naši přední právní experti - státní zástupce, právníci Českého helsinského výboru, advokát a vysokoškolští pedagogové.

Právní specialisté ve svých článcích rozebírají konkrétní případy. Do hloubky rozebírají právní postoje k případné prevenci, upozorňují, co vše hraje u soudu roli při posuzování konkrétní situace, zda se jednalo o nutnou obranu či nepřiměřenou reakci, vymezují, jaké jsou meze krajní nouze, při níž se člověk může dopustit i kroku jinak trestného.

Máte s nutnou obranou či jednáním v krajní nouzi zkušenost? Co si myslíte o soudních verdiktech a právních postojích k těmto kauzám? Napište nám: jindrich.ginter@pravo.cz nebo havlicek@brainteam.cz.

V pondělním Právu, příloze Firma čtěte:
Kauzy a výroky: vyhrocené případy a verdikty soudů
Státní zástupce: kdy jde o krajní nouzi a nutnou sebeobranu
Zasahujete místo policie? Ano, ale pozor na meze
Čím se bránit: plusy a mínusy různých tipů zbraní
Starý Řím: kradeš-li, patří ti smrt

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám