Hlavní obsah

Korupce v ČR roste nejrychleji ve střední Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Korupce v České republice je v rozkvětu. Tvrdí to ve své zprávě Světová banka. Růst úplatků v oblasti veřejných zakázek je dokonce nejvyšší ze všech zemí střední a východní Evropy. Hůře než ČR si vedou jen Litva a Albánie. Úplatky zcela běžně používá čtvrtina firem.

Článek

Situace v ČR se podle růszkých měření a statistik zhoršuje i přes prohlášení politiků o boji s korupcí.

Statistiky jsou o to varovnější, že v celém regionu korupce při získávání veřejných zakázek klesá. Rok od roku si vedou lépe i státy, které jsou považovány za daleko méně vyspělé a chudší než ČR. Počet úplatků tak klesá například v Estonsku, Gruzii, Bosně a Hercegovině, Rumunsku, Tádžikistánu a na Ukrajině. Nejlépe si vede Slovinsko.

Korupce roste i v Německu

Češi se mohou uklidňovat jen tím, že korupce a uplácení není zdaleka jen doménou postkomunistických zemí. Například korupce není zanedbatelná v německé státní správě a rok od roku stoupá. Soused České republiky se tak může měřit s Rumunskem, Polskem či s Bosnou a Hercegovinou.

Na úplatky jde část tržeb

Korupce však není jen společenským nebezpečím, ale firmy na ní vydávají obrovské částky. V ČR v průměru společnosti odvedou na úplatcích 0,6 procenta ze svých tržeb. V případě středně velké firmy s ročními tržbami kolem miliardy korun tak na úplatky padne asi šest miliónů korun. U největších firem, které dosahují tržeb až mnoha desítek miliard korun, by ale tato částka mohla být i více než stonásobná.

Loni se Česko podle údajů organizace Transparency International dělilo o 47. až 50. místo s Řeckem, Slovenskem a Namibií. Podle další statistiky TI se víc než v Česku uplácí jen v zemích, jako jsou Kamerun, Ghana, Togo či Paraguay.

Reklama

Související témata:

Související články

TI: Městské stavební zakázky jsou neprůhledné

Podle nejnovějšího průzkumu Transparency International je většina stavebních zakázek na komunální úrovni v ČR neprůhledná. Firmy často mají vazby na regionální...

Výběr článků

Načítám