Hlavní obsah

Jednání WTO o liberalizaci obchodu zkrachovala

ŽENEVA

Pětiletá vyjednávání o liberalizaci světového obchodu se v pondělí zhroutila a jednání takzvaného katarského kola byla odložena na neurčito. Sdělil to v Ženevě indický ministr obchodu Kamal Nath poté, co nedělní rozhovory šestice obchodních mocností nepřinesly žádný pokrok.

Článek

"Jednání WTO jsou pozastavena," řekl Nath novinářům. Na otázku, jak dlouho by odklad mohl trvat, odpověděl: "Může to být jakkoli dlouho, od měsíců po léta". "Je to vážný a významný nezdar," doplnil ho brazilský ministr zahraničí Celso Amorim.

Ministři šesti obchodních mocností - Evropské unie, Spojených států, Brazílie, Indie, Japonska a Austrálie - se na nočním jednání v Ženevě na ničem podstatném nedohodli, přestože je k tomu před týdnem vyzval summit hlav států skupiny G8.

Hlavním cílem kola bylo dostat z chudoby milióny lidí v rozvojových zemích a podpořit globální hospodářský růst, to se však nyní podle pozorovatelů bude muset o několik let odložit.

Hlavní překážkou dohody se stal zemědělský obchod, kde všechny strany zůstaly na dosavadních pozicích a žádná nechtěla učinit první krok. Podle obchodních činitelů poslední vyjednávání ustrnulo na zemědělství a k jiným tématům se vůbec nedostalo.

Generální ředitel WTO Pascal Lamy v noci na pondělí ministrům řekl, že celé katarské kolo, oficiálně zvané Rozvojový program z Dauhá, zastaví, pokud v pondělí nedojde k průlomu. Ministři šestky se však dnes již nesešli k vyjednávání, ale pouze k tomu, aby jednali o dalších krocích, řekli diplomaté agenturám. Lamy tak na dnešní odpoledne svolal plenární zasedání 149 členů WTO, kde se rozhodne, co dál.

Dnešní krach katarského kola připomíná podobný vývoj předešlého uruguayského kola v roce 1990. To mělo trvat čtyři roky, skončilo však až po osmi letech v roce 1993, když se země Latinské Ameriky nesmířily s polovičatými návrhy EU a USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám