Hlavní obsah

Muž odmítal práci, aby si nesnížil životní úroveň

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Mnoha nezaměstnaným více vyhovuje pobírat bez jakéhokoli přičinění a námahy sociální dávky než chodit do zaměstnání. Nejsou ojedinělé případy, kdy nabízené místo odmítnou, protože se jim pracovat nevyplatí.

Článek

"Nedávno jsme zahájili správní řízení o vyřazení z evidence s 27letým uchazečem, který odmítl nastoupit do nabídnutého vhodného zaměstnání, konkrétně na pracovní místo kuchaře," řekla Právu mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová.

Mladý muž ve svém vyjádření ke správnímu řízení, v němž vysvětluje důvody odmítnutí nabídky práce, otevřeně napsal, že kdyby začal pracovat, snížila by se jemu, jeho přítelkyni a dvěma dětem životní úroveň.

"Požadoval jsem mzdu 70 korun za hodinu hrubého. Mám dvě děti, přítelkyni, která je momentálně na mateřské dovolené, její příjem činí 3500 korun hrubého. Pokud bych nastoupil do zaměstnání, dostane na děti pouze 200 korun, zatímco nyní bere na každé 500 korun a stát nám proplácí školné v mateřské škole, my platíme pouze stravné," uvedl s tím, že nyní pobírají na sociálních dávkách kolem 12 tisíc korun.

"Pokud by mi zaměstnavatel dal mzdu nižší, než jsem požadoval, snížila by se nám výrazně životní úroveň, a to proto, že bychom dostali méně na děti, museli bychom sami hradit školku, musel bych si sám platit jízdné a byli bychom skutečně ztrátoví na příjmu minimálně o tisíc korun," zkalkuloval si.

Nástup většinou maří ne tak okatě

"Takové uvažování je krátkozraké, ale velmi běžné," řekla Baďurová. Podle ní je totiž velmi pravděpodobné, že mladý muž, který odmítl místo kuchaře z důvodů, jak je popsal, bude z evidence vyřazen, což bude mít nepochybně dopad i na výši jeho dávek sociální potřebnosti. Podobných případů je podle ní mnoho, ale s tak zjevným odmítnutím pracovního místa se úřad setkává spíše ojediněle. Uchazeči, jímž se do práce nechce, maří nástup do zaměstnání spíše skrytějšími způsoby.

"Lidem, které úřad práce vyřadí z evidence, odejímáme opakovanou dávku sociální péče, která je vyplácena do sociální potřebnosti buď jednotlivce, nebo rodiny. Takže zůstanou bez našich peněz. Výše této částky je samozřejmě individuální případ od případu," řekla Právu vedoucí odboru sociální péče Úřadu městského obvodu Ostrava-Vítkovice Danuška Balíková. Doplnila však, že jednorázovou dávkou "můžeme pomoci například na úhradu bytu, aby rodina nezůstala na ulici a my bychom pak řešili daleko větší problém".

Jak dále řekla, dávky sociální potřebnosti odebírají každému nezaměstnanému, kterého úřad práce ze sankčních důvodů vyřadí z evidence. Pouze v tomto ostravském obvodu to je pět až deset případů za měsíc, podobně je to i v dalších městských částech. "V jednu dobu bylo takových případů hodně, nyní už tito lidé ale vědí, že taková situace může nastat, tak si na to dávají pozor," dodala.

Podle zkušeností zprostředkovatelek úřadu práce je zejména u mužů důvodem odmítnutí zaměstnání výše sociálních dávek, která je k nástupu do práce nemotivuje, ale často také neochota hradit různé závazky, například výživné na děti atd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám